Souvislost mezi nadbytkem cukru ve stravě, nedostatkem hořčíku, hypoglykemií, toxíny a psychickými problémy
Za vyrovnávání hladiny krevního cukru je zodpovědný hořčík. (Hořčík je zodpovědný za aktivaci inzulinových receptorů). Při jeho dostatečném přísunu a vyvážené stravě, která je prevencí nízkého krevního cukru, se můžete ochránit před bolestí hlavy, poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou, poruchami nálad, dokonce i před premenstruační tenzí. Budete-li svůj mozek maximálně podporovat bezpečnými živinami a bezpečným prostředím, možná nikdy nebudete potřebovat léčiva, která se na tyto poruchy předpisují a která mění strukturu mozkových tkání.
Z medicínského hlediska hypoglykemie nastává, když krevní cukr (glukóza] poklesne na nízkou hodnotu 50 mg/dl (normální se pohybuje v pásmu 80-110 mg/dl). Jíte-li vysoce rafinovanou stravu se spoustou bílého cukru a bílé mouky, tedy jídla, jejichž uhlohydráty se rychle vstřebávají do krevního řečiště, váš krevní cukr se po takovém pokrmu velmi rychle zvedne. Jakmile dosáhne určitého maxima, do krevního řečiště vstoupí inzulín a přebytek glukózy pohotově převede do tělních buněk, čímž dojde k poklesu krevního cukru. Čím víc jíte a vstřebáváte cukr, tím víc inzulínu se uvolňuje a tím rychleji může váš krevní cukr klesat. Jeho náhlý pokles způsobí uvolnění adrenalinu z nadledvinek, aby se zajistilo, že krevní cukr nespadne pod hladinu, kdy člověk zpravidla omdlí. Když ovšem adrenalin zmobilizuj e cukrové zásoby v játrech, aby krevní cukr opět stoupl nahoru, zároveň vyvolá reakci „bojuj nebo uteč", a ta může být příčinou úzkosti nebo pocitu hrozící smrti. Někdy je výsledkem i panický záchvat, nedáte-li si zmíněné symptomy dohromady s nízkou hladinou krevního cukru. Když v téhle chvíli sníte něco, co vás má vzpružit nebo povzbudit, třeba sladkou tyčinku nebo dietní nápoj s obsahem aspartamu, nebo když jste vystaveni dalším environmentálním toxinům, bude váš o glukózu připravený, deficitem hořčíku trpící mozek vůči působení těchto excitotoxinů ještě citlivější. Mnohá onemocnění nervové soustavy, ať už jde o migrény či záchvaty, mrtvice a mozková poranění, jsou spojována právě s hromaděním excitotoxinů v mozku. Během hypoglykemie je mozek extrémně citlivý na působení škodlivin.
Jestliže máte nedostatek hořčíku a pravidelně konzumujete aspartam, toxicita neúměrně vzroste a může způsobovat bolesti hlavy a migrény. O tom, zda za vašimi bolehlavy stojí aspartam, se přesvědčíte velmi snadno: naordinujte si šedesát dní bez jakéhokoli aspartamu a posuďte sami. Chcete-li co nejvíce zmírnit abstinenční příznaky, berte třikrát až čtyřikrát denně 150 mg prvkového hořčíku.
Hořčík přispívá k ochraně před posloupností příhod, které nakonec kvůli nízkému krevnímu cukru a vystavení dalším škodlivinám včetně excitotoxinů vedou až k odumírání buněk. Hořčík je jeden z nejdůležitějších známých neuroprotektorů, protože brání naše buňky před potenciálními neurotoxiny v prostředí, jako jsou pesticidy, herbicidy, potravinové přísady, rozpouštědla a čisticí výrobky. Doktoři Michael a Mary Dan Eadesovi, autoři knihy Protein Power (Síla bílkovin], uvádějí, že kdyby měli svým pacientům dávat pouze jeden doplněk, zvolili by mezi všemi hořčík.
Zdroj: Carolyn Deanová, M.D, N.D. - Zázrak jménem hořčík, nakladatelství Jota
Hořčík je samozřejmě životně důležitý prvek, jeho zdrojem je kvalitní pitná voda a kde je ho ve vodě málo, je vhodné jej doplnit různými přípravky.
- Odpovědět
Pošli odkaz