Reklama

Vybíravost v jídle

Johny (Pá, 29. 10. 2010 - 01:10)

Zdravím, nevím jestli si...Uplně mi mluvíš z duše. Mě hlavně ve školce odnaučili jíst spoustu věcí. Tak do dvanácti let jsem nejedl vůbec maso. Cca do patnácti více méně jenom kuřecí. Doteď si pamatuju, jak jsem si jako dítě sedl nad tu příšernou kejdu, a zkrátka to do sebe musel dostat. V horším případě mi to ty kravky učitelky doslova cpaly do huby. Maso tuhý, šlachovitý, kostma a chrupavkama se to jenom hemžilo. Tfuj! Školní jídelna nebyla o moc lepší, ale alespoň jsem mohl ten blivajz kdykoli beztrestně odložit. Okolo těch patnácti naštěstí přišel zlom. Petr má pravdu s tim pivem :D, to skutečně pomáhá spolehlivě.

IGNACIUS (Pá, 29. 10. 2010 - 00:10)

Lidi uz nevi,coby roupama nacpali do ust. Jen same veprove a hovezi,delikatesy a vsechno masteny sadlem a maslem. Uz ani to drubezi jim nejede. Ale on se na ty bakchanalie Hospodin uz dlouho divat nebude!

Petr (Čt, 28. 10. 2010 - 23:10)

Dívej zuzanko, madý pán...Pardon teď jsem si všiml že příspěvek psal rookie..tak rookie :-)

Petr (Čt, 28. 10. 2010 - 23:10)

zůstaň vybíravý! proč by...Dívej zuzanko, madý pán chce poradit jak nebít vybíravý a ty mu napíšeš takovou kravinu. Přečti si znova co píše. Náhodou to co píše je určitě chvályhodné. Lidi dřou aby měli co do huby a vybíravoost může přijít rodinu na nemalé peníze. Takže davide, na to je jen jeden lék. Pracuj tvrdě... vyhladov, dej si pivo at nic necítíš a pak snš cokoliv :-) a jak to nezabere tak leda transplantace žaludku nosu a vůbec celé trávící soustavy (jen vtip). At se ti to podaří :--)

p.s. jinak na český vepřo knedlo zelo NEDÁM dopustit... a když už neumřeme na nějaké jídlo (tzv. nezdravé) umřeme na něco jiného...

David (aka Blue (Út, 8. 6. 2010 - 16:06)

Zdravím, nevím jestli si můj přízpěvek budeš číst a nevím kdo jsou Ti lidé, kteří Ti tady odepisovali, ale předpokládám že bohužel ne lékaři.

Tvůj problém je akutní i pro mne i když spíše z pohledu toho člověka, který toho jí hodně druhů, skoro všechno. Chápu že něco může nechutnat, když jsem byl malý, nechutnaly mi rajčata a houby. A je pravda, že když Ti něco chutná, tak nechápeš, proč ostatním to nechutná. Většinou a nejčastěji za vybíravostí stojí často dost nechutné jídlo ve školní jídelně. Udělají tam jídlo které by mělo být normální, třeba rajskou omáčku, ale z důvodu kvantity ustoupí kvalita a tím i chuť a vůně. Člověk si pak zapamatuje, že rajská omáčka je hnus. To je pak velká škoda, protože domácí rajská je prostě skvělá a každá je jiná. :o)

Pokud na sobě opravdu chceš pracovat, tak je to FAKT SKVĚLÉ, obdivuhodné a máš v tom mou plnou podporu, ale měl by si se učit pomalu. Zkus nejdříve jídla, která ti nechutnají méně, vezmi si je a zkus myslet na to, že všem to chutná a že jíst to je příjemné. Pokus se totálně ignorovat jakékoliv věci, které v tobě vyvolávají nechuť (chuť, vůně, konzistence, cokoliv co je ti zrovna nepříjemné) a zkus to jíst, a rozhodně přemýlat vpuse ale jen nezbytně dlouho. Pokud budeš věci jen polykat tak už tím evokuješ své psychice a tělu, že je to hnusné. Zkrátka eliminuj veškeré nepříjemné pocity, které okolo toho máš a soustřeď se a buduj ty příjemné. :o) Chce to čas a držím Tobě i ldem okolo Tebe pěsti!!!

David (BlueDancer (zavináč) gmail (tečka) com)

rookie (Út, 10. 7. 2007 - 19:07)

no tak zní to pěkně a hned se jasní mysl při povzbudivých reakcích. ale jsou tam fakt ale. jiné nezdravé jídla moderní doby mi kolikrát nevadí. problém je fakt v tom, že je toho docela dost co mi nejde. zkus tohle vysvětlit mamce, která chudák(chce mi vyhovět a nenechat mě hlady), neví, co by uvařila, aby to chutnalo mi. přitom má ráda tolik věcí, co nejedla, nepamatuje:-( pak je tam už i problém v hlavě, že je mi to líto. snažím se nutit a je to akorát kentus'

Jana (Po, 9. 7. 2007 - 16:07)

Myslím, že kdyby víc lidí bylo tak vybíravých jako ty, byli bychom zdravější. Že ti nechutnají klasická jídla s knedlíky není rozhodně nic špatného. Naopak bych řekla, že tvoje tělo má "moderní chutě" a pud sebezáchvy :-) Mě by bylo po svíčkové s knedlíkem taky špatně...'

Zuzka (Ne, 8. 7. 2007 - 18:07)

zůstaň vybíravý! proč by jsi ustupoval, když nemusíš. navíc to může být příznak nějaké alergie. Mě s alergií na lepek se pokusila babička na radu jednoho kněze na prázdninách převychovat, když jsem byla malá. málem jsem to nepřežila!!!!'

rookie (Pá, 6. 7. 2007 - 14:07)

Tak pro začátek. Něco podobného bylo řešeno před určitým časem, ale byl příspěvek pochopen jinak a nedostalo se mu uspokojivého rozhřešení. alespoň tedy podle mne. Mám problém se stravou a to s tím, že jsem od mala dost vybíravý. a začíná mě to pekelně štvát, protože okruh "přijatelných" potravin je docela malý. Nejím skoro žádné jídla z klasické české kuchyně - omáčky jako rajská, svíčková; špenát, zelí - no prostě skoro nic, co se jí s knedlíkem. Vadí mi třeba měkké sýry nebo balkánský sýr. A jak, bohužel, vidím, není to jen tak ledajaké, jako nějaký vrtoch, že něco prostě nechci. Každé jídlo vydává svou specifickou vůni, která je podstatnou částí chuti samotného pokrmu a už ta rozhoduje, jestli mi něco chutná či ne. a to třeba matka nedokáže pochopit: "VždyŤ jsi to nezkusil, tak jak to můžeš vědět". Naposledy se to projevilo dneska a tak se to snažím řešit aktuálně. Problémem je, že jsem se snažil zakázat si tu vybíravost. Prostě jsem se seknul a řekl si: "NE! Tohle sníš" a nacpal si jídla do pusy. Snažil jsem se to neválet na jazyku, ale vůně jídla způsobila, že se mi začal zvedat žaludek a já několikrát natáhnul. Strašně mi to osobně vadí, že jsem takový. Ale prostě když něco nejde, táhne mě to na zvracení. Dá se s tím něco dělat? Léčit? Odnaučit? Opravdu mě to trápí. Už kvůli lidem, ktaří mi vaří. Snaží se, chtějí udělat radost, třeba nějakou specialitou. A já je nechci trápit a sebe taky ne.

Jinak se omlouvám za délku příspěvku. vím, je to nečitelné, ale snažil jsem vypsat své pocity přesně, tak snad to někdo zvládne přečíst!'

Reklama

Přidat komentář