PROTIKVASINKOVÁ DIETA
Potraviny povolené a vhodné
Čerstvá zelenina podle ročního období a saláty z ní
artyčoky, avokádo, brambory, brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, fazole, fenykl, chřest, karotka, kedlubna, křen, lilek, listový salát, mangold, mrkev, okurky, olivy, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, řeřicha, sója, sójové výhonky, špenát, topinambury, zelí ( všechny druhy ).
Houby
houbičky shiitake, hřiby, křemenáče, lišky, smrže, václavky, žampiony.
Ovoce
citróny, grepy, hrušky kyselé, jablka kyselá.
Koření
bylinky, hořčice ( velmi ostrá ), křen, pepř, skořice, sůl, majoránka, ocet, tymián, vanilka.
Živočišné produkty
jogurt s živými kulturami, maso ( kromě vepřového ), mléko, mořské plody, podmáslí, ryby, sýry, tvaroh, vejce, želatina.
Obilí
celozrnné výrobky, chléb kynutý droždím, chléb z kvasu, jáhly, pohanka.
Nápoje
čaj lapacho ( čaj Inků ), čaj maté, čaje ( kromě ovocných čajů ), minerální vody, zeleninové šťávy.
Oleje a tuky
za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, rostlinné oleje.
Semena a ořechy
burské oříšky, dýňová semena, kešu ořechy, kokosové ořechy, lískové oříšky, sezamová semena, slunečnicová semena, vlašské ořechy.
Sladidla
mléčný cukr, ( umělé sladidla - aspartam, acesulfam, cyklamát, sacharin ).
Zcela nevhodné potraviny
Sladkosti
cukr ( bílý, hnědý, práškový, krystalový ), cukrovinky, hroznový cukr, kandys ( řepný cukr ), koláče, med, ovocný cukr - fruktóza, pudinkový prášek, sirup, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělé sladidla sorbit a xylit, výrobky s cukrem, výrobky z instantního kakaa.
Ovoce
sladké druhy jako banány, hrozny, mandarinky, broskve, kompoty, koncetrované šťávy ( z jablek, hrušek ), konzervované ovoce, džemy.
Zelenina
konzervovaná zelenina, hotové výrobky z brambor, kečup přislazený cukrem, sójová omáčka přislazená cukrem.
Živočišné produkty
marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, pokrmy s omáčkami a panádami.
Obilí
bílé mouky, loupaná rýže, obilné klíčky, přípravky na zhušťování omáček, těstoviny z bílé mouky.
Nápoje
alkoholické nápoje ( s výjimkou velmi suchého vína ), instantní a všechny slazené čaje, limonáda a coca-cola.
"Zlatá pravidla" protiplísňové diety
Zde je krátké shrnutí, na co musíte při této dietě dávat pozor.
- Na prvním místě se ve vašem jídelníčku nachází zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky.
- Vyhněte se konzervám všeho druhu.
- Jezte často bílé a kysané zelí, cibuli a pórek, ředkev a ředkvičky, česnek, křen a ostrou hořčici, podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek.
- Zřekněte se cukru a všech jídel, ve kterých je obsažen;bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky.
- Občas si pro změnu připravujte jídla z celozrnného obilí,ne však každý den. Celozrnné obilí působí kyselinotvorně.
- Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci.
- Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Používejte metody jako je dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí.
- Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřte.
- Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové št'ávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a maté. Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné.
Po skončení kůry se stravujte nadále zdravě; mohli jste se mezitím přesvědčit, jak vám dělá tento způsob stravování dobře.
Komentáře
můžete mi napsat, jak by vypadal jídelníček na 1 den. Neumím si to představit. Já mám například problém s trávením a zeleninu a ovoce moc nesmím - je mi pak zle a mám průjmy. Nedokážu si prostě představit z čeho bych byla živa.
rikas, ze bez diety se kvasinek nezbavime. Mas nejakou jinou dietu nebo tu uvedenou na techto strankach? prosim o radu, dekuji
můžete mi napsat,...Jájo,pokud máš průjem po ovozelu myslím,že to není nic tragickýho naopak,něco se děje a kvasinky se bouří nesvědčí jim to.Zkus vylisované štavy(mrkev,jablko atd/nejméně 1/2l denně.Bez diety se opravdu toho sajrajtu nezbavíte.
-JÍST co nejvíc, protože hubí kvasinky: ředkvičky, bílou ředkev, křen, zelí, zázvor (čerstvý, ne sušený), cibule, česnek, hořčičné semínko, pórek, kyselé zelí, podmáslí, kefír, bílý jogurt Hollandia, kokos čerstvý i sušený, citrony, grep, čaj Lapacho, zelený čaj, bylinkové čaje
-naopak NEJÍST vůbec, podporují množení kvasinek: nic slazeného, ani cukrem ani žádným rýžovým nebo datlovým sirupem, ani medem ( bohužel nevím jak to je s umělýma sladidlama, v tom se nevyznám, protože je nejím ani normálně), sušené ovoce ani žádné sladké čerstvé ovoce, vyřadit všechno pečivo, těstoviny, brambory a bílou rýži a všechno ostatní s vysokým obsahem sacharidů, sladké limonády, sirupy, plísňové sýry
nevadí kyselé ovoce ve kterém není moc cukru
důležitý je vydržet to aspoň týden, čím dýl tím líp, potom postupně přejít na mírnější formu diety, ve které už je třeba celozrnné pečivo atd., ale pořád dbát na to, abyste jedli dost "protikvasinkových" potravin (viz. "jíst co nejvíc") a aby byla nějaká protikvasinková potravina v každém jídle
blbý na tom je, že na ty sacharidy na které byly zvyklé vaše kvasinky, jste zvyklí taky, takže se dostavují šílené chutě na sladké a kupodivu i na ten chleba
místo chleba se dá jíst takový ten fitness supercelozrný hranatý chleba - vypadá jak pomleté lisované zrní, má nejmíň sacharidů a když ho nesníte moc a dáte si k němu něco z těch pálivých zelenin (ředkvička, česnek, cibule...) tak se po něm kvasinky nerozmnoží
no a když je velká chuť na sladké, tak volit "menší zlo", tzn, lepší dát si čerstvé ovoce než sladkou musli tyčinku nebo čokoládu
jako vedlejší efekt jsem po tom zhubla ze 62kg na 57 (při výšce 168cm), což taky není špatný :-) akorát už si přesně nepaatuju jak dlouho jsem takhle jedla, bylo to něco kolem půl roku, ale s přestávkama, protože když vždycky když mi bylo líp, zmenšilo se odhodlání to vydržet
Nasla jsem 2 dobre weby s protikvasinkovou dietou:
CR: http://candida.inetcz.com/
USA: http://www.thecandidadiet.com/ tenhle web povazuju za velmi zdarily, najdete tam i super recepty, ktery jsou vyborny a vubec nechutnaji jako "dietni"
Musim rict, ze jsem za cele ty 2 tydny nedostala chut na sladky a mam mnohem mensi hlad nez predtim, i kdyz jim priblizne stejne kalorickou stravu, stejne casto jako predtim.
Jinak když se vám podaří kvasinky zničit, neoběví se dokud nezačnete brát antibiotika....
Holky v zadnem pripade nejezte: soyu, brambory, karotka obsahuje prilis mnoho cukru, zampiony obsahuji plisen, ocet vubec ne!, maso zadne!, jen ryby a ne moc casto,ani morske plody ne (vite v jakem prostredi ziji na dne more?)ani tvaroh, jen jogurt s zivymi kulturami,zadne syry,, mleko? ... vzdyt z nej se tvori v tele kvasinky!, burske orisky obsahuji plisen (pri prevozu na lodi ve vlhkem prostredi, ani kesu, a nic kde jsou kvasnice ... takze zadny chleb kynuty drozdim! To je zabijak! Nepijte zadny alkohol, pivo obsahuje nejvic kvasinek, zadnou kavu, ani cerne caje.
Ani se mi tomu nechce verit, ze tuto dietu tady pani doktorka zverejnila.
Jinak ja jsem drzela 21 dni uplnou hladovku, pak jsem drela jeste kvasinkovou dietu 5 tydnu ... ale opravdu uplne presne, nic jsem nezkazila a jsem bez problemu. Shodila jsem pritom vsem 15 kilogramu. Hladovkou jsem si vylecila nejen candidu, ale take bolesti zad a zhoustly mi vlasy a rychleji rostou. Zkuste to, vsechno jde, jen kdyz se hodne chce! Zdravim z Floridy!
http://www.martinus.sk/?uItem=36940
treba s tým ale začať keď máš fakt čas... ja som to nezvládla a musela som porušovať.... tak sa na to chystám znovu cez leto keď budem mať viac času
cauky, Mirka
([email protected])
V dalším příspěvku jsem četla, že se nesmí ani křen, což se blbost, ten se naopak hodně doporučuje. Taky to psala Mirka, ale nevím, jestli jde o tu samou.
- Odpovědět
Pošli odkaz