Reklama

Panická porucha 3

DITA (So, 26. 3. 2005 - 08:03)

Judito, nevadí, mě taky pořád někdo vystrnaduje :) od počítače. Tak jsme si plánovali na dnes krásný výlet po Kroměříži a lije a lije-slušně řečeno. Aspon tam zajedem za kamarádkou na chvíli na pokec a zas do kutlochu a k plotně zpět. I přes jarní pláč z nebes přeji vám všem pohodu sváteční a klid v dušičkách i mysli-at nám to jen pozitivně myslí!!!

Judita (So, 26. 3. 2005 - 02:03)

Báro,Pajko, mluvíte mi z duše, s tou nechutí ke společenskému životu. Já to ale přičítala PP, agorafobii, soc.fobii, úzkostem a všemu ostatnímu co mám. A taky svojí pohodlnosti. Ale pak zas přijdou na mě chvíle, kdy mi je má osamělost líto, mrzí mne, že nemám kamarádky, že v práci jsem až deset hodin a nikdo nemá potřebu se mnou promluvit a že s manželem se už s dávnými známými nesetkáváme. Ale hlavně je to spíše touha po tom, aby mé já chtělo spontálně se bavit, chtít někam jít a také stesk po dřívějších vztazích. Pajko,a také si myslím, že je jiná doba, srdečnost se jaksi vytratila, lidé jsou vesměs otrávení. Myslím si, že k tomu přispívá též hodně euforizace (či jak to nazvat) mládí,hezkých postav, bohatství, moci. A pak je každý raději sám (i ti co nemají PP) protože se tak vysoké laťce jak je nastavena vyrovnat nemohou. Já nechci moralizovat, jen to je část myšlenek, které mne napadají proč je dnes vše jinak. Kamčo, brouček je brouček, když Te chce vzít na kuželky, má Tě rád.Ájo, to co uvádíš mám také, ale naštěstí dnes za sebou. Mě z toho pomohl tzv, "katastrofický scénář" To když jsem byla v Bohnicích tak tam musí každý, kdo se něčeho takto bojí popsat to čeho se bojí až do těch nestrašnějších myšlenek, které ho napadnou a pak to před skupinou spolupacientů přečíst. Napsala jsem tam opravdu to co jsem nikomu ještě ani lékařce předtím nesvěřila. Skupina se při mém čtení smála, lékaři taky a já nakonec také. Pak mi řekli, že to byl jeden z nejhečích scénářů co slyšeli. Od té doby když si ta něj vzpomenu, mi opravdu připadá hodně komický asměju se tomu dodnes. Těch věcí jsem se přestala bát.Niko, talentovky budou, s Evou R.to zařídíme,... píšu si 20.4. Dito, mrzí mne, že jsem včera(předevčírem zmizela od ohýnku, když jsi tam s levhartíky lákala kolemjdoucí, ale rodina mne vystrnadila od počítače práve o půlnoci. Edito, to přece není, že sis tu PP udělala sama, že si šla na kosmetiku. Kde je ten rozdíl, kdy sama a kdy nesama. To by nešlo chodit ke kadeřníkovi (no taky se stalo, že jsem tam 6 let nebyla) nešlo by chodit k zubaři a k ...... doplňte dále sami. Dělá to přece ta mrcha PP ať už se převléká za agorafobku, my ji stejně poznáme.AHojky všem.

Pajka (Pá, 25. 3. 2005 - 23:03)

Báro, stejnou nespolečenskost pociťuju velmi intenzivně poslední roky taky. Přičítám to hektickému životu v práci, miluju klid v soukromí. I v těch lázních jsme sami, ani on naštěstí nepotřebuje společnost. S nikým příliš nekomunikujeme, nikam nechodíme, já po večeři hodinu plavu a pak čtu nebo spím. Tentokrát jsme tam potkali i pár známých, ale o nic se nesnažili oni ani my. Až mne napadá, že to patří k věku i době. Možná by bylo dobré, kdybys to neřešila jako anomálii, ale svůj rys. Každý člověk se nějak chová a mění s věkem i životním stylem. Nemusím taky ani narozeninové oslavy nejužší rodiny, nutím se do nich, dárky dávám moc ráda, ale ten rozruch kolem nepotřebuju, i když na druhou stranu, pokud už se účastním, tak si to většinou nakonec vychutnám, protože se netrápím myšlenkou, že bych byla raději sama...A s Tvým mužem nevidím ty lázně tak ztracené. Zkuste to aspoň na víkend. Takové pobyty tam organizují běžně. Třeba se mu to zalíbí. Ten můj se taky bránil a teď je iniciativnější než já. Naive, prožívám úzkost podobně jako Ty. Jako psychomotorický neklid bych to stručně popsala. V atace cítím potřebu prchnout, hýbat se a venku rychlochodím, pomalá chůze je vzácný stav vyjímečné pohody a klidu...Takže díky za tip, zkusím, nejsem gelsemiový typ...Argentum nitricum, říkáš?

bára (Pá, 25. 3. 2005 - 22:03)

ahojky. Kamčo, alkohol u AD není tak přísně zakázaný jako u anxyolitik (Lexaurin, Neurol, Oxazepam), ale neměla bys to přehánět, v žádném případě se opít. Nejen s ohledem na léky, ale taky psychické poruchy se s alkoholem nesnáší, možná na chvilku je ti dobře, ba přímo skvěle, ale o to horší je pak střízlivění, to je jakobys měla ataku celý den. Ale dvojku vínka s dát můžeš, tvrdý alkohol raději ne.Pajko, myslím, žes to vzala za správný konec, pravidelně na pár dní do lázní, uvidíš, že to bude mít účinek. Já bych taky jezdila, kdybych měla s kým a samotnou mě to neláká a manžela bych do lázní nedostala. Dneska jsem byla u psychiatričky, říkala,že to zhoršení mého stavu je asi důsledek toho vypětí s tím manželovým infarktem a v práci atd. Asi jo, snad se to teď s jarem trošku zlepší, jenže zase budu muset asi podstoupit nějaký lehčí zákrok na gyndě s asi třídenní hospitalizací, snažím se přesvědčovat sama sebe, že o nic nejde, ale cítím, jak kdesi v podvědomí leží strach.Taky mám čím dál větší nechuť stýkat se s lidmi, v práci mi to nevadí, ale jakmile mám někde sedět a společensky konverzovat, je mi nanic už dopředu. Nesnáším různá posezení, návštěvy, společenské akce nebo jen náhodná setkání se starými známými. Je to čím dál tím horší, asi nějaký druh sociální fobie. Pokud pracuju, řeší se nějaký problém, může být kolem mě lidí kolik chce, ale když mám volno, jsem nejraději sama nebo jen v úzkém rodinném kruhu, jakmile mě čeká nějaká narozeninová oslava nebo jiná podobná akce na kterou ze slušnosti "musím", jsem několik dní dopředu nemocná. Ale pobyt mezi lidmi, kde nikoho neznám mi nevadí, klidně můžu chodit po městě, po obchodech, sednout si na kafe s časopisem a je mi fajn, běda ale někoho potkat.Zítra má pršet, škoda, chtěla jsem si vyjet na kole, no uvidíme. Tak pa.

Kamča (Pá, 25. 3. 2005 - 18:03)

Lidičky, už dříve jsem se tu ptala na zkušenosti AD s alkoholem. Pokouším se něco o tom najít na netu, ale bezvýsledně :o( Dneska má kámoška narozky, jak jsem psala a jdem slavit, tak přemýšlím, jestli si můžu něco málo dát, nebo vůbec ne...

Naive (Pá, 25. 3. 2005 - 18:03)

Píšete tu pořád o Gelsemiu, ale co jsem se o něm dočetla, nemusí být ideální! Na některé stavy je lepší Argentum nitricum - Gelsemium je spíš pro ty, co "tuhnou" strachy, jsou paralyzovaní, nemůžou se hnout, zatímco Argentum nitricum je pro lidi, kteří mají neurčitý iracionální strach třeba když mají jít do kina, do divadla, na zkoušku, bolí je břicho a místo tuhnutí jsou spíš neklidní, utíkají nebo by rádi utekli a když nemůžou, aspoň se vrtí a při úzkosti je to nutí do rychlé chůze. Což je spíš můj případ než to Gelsemium... Takže jsem zkusila A.n. a účinek byl lepší...

Kamča (Pá, 25. 3. 2005 - 17:03)

Evi R., snažila jsem se učit, ale moc to nešlo, tak k tomu asi zas zalezu. Celej den se těším na broučka až přijde z práce a když se mnou byl asi tak půl hodinky, šel se vykoupat a teď kouká na hokej...ani se za mnou z koupelny nestavil, protože na něj čekal kámoš, aby se domluvil na večer. Doufala jsem, že aspoň přijde až kámoš odejde, ale nepřišel :o( Do půl 8 minimálně bude hokej a pak už se budem chystat a jdem pryč...ráno brzy vstanem a jedem pryč a vrátíme se až večír. To bude taky veliká zábava...

Ája (Pá, 25. 3. 2005 - 16:03)

S tím pytlíkem je to sice fajn, ale moje panika taky plyne z toho,že se mi udělá špatně mezi lidmi a co budu dělat, sesunu se tam, budou na mě čumět,budu si muset sednout na zem jak se motám a pocity neskutečna, což je nejhorší, jenže a v tom je háček na ulici a v tramvaji by právě to dejchání do sáčku vyvolalo asi docela pozornost všech, takže to pro mě nebrat. Já mám sáček maximálně proto kdyby mi bylo v MHD zle mezi zastávkama a nebylo by kam, což je taky věc,kt.panikáře napadne, ale to už jsou krajní možnosti a já doufám, že se mé PP myšlenky o nutnosti provedení některých věcí na veřejnosti nestanou nikdy skutečností.Tak nazdar poupata.

Edita (Pá, 25. 3. 2005 - 15:03)

Evi R., moje milá, já jsem si vzala několik Gelsemií a nezabralo mi to. Taky jsem si jich vzala pár i během týdne a taky účinek nic moc, takže zse panikařím a říkám si, jestli to je vůbec "jen" od psychiky, co když nějaká vážná nemoc. Děkuji za třetího Oscara, akorát nevím, jestli si ho vůbec zasloužím, vždyť jsem nic mimořádného neudělala :-))) Teď jsem dvě hodiny spala a cítím se výborně, ale musím to zaklepat :-) Asi dneska půjdu i cvičit, jestli se mi stav nezhorší.

eva rokytová (Pá, 25. 3. 2005 - 15:03)

Edito - já to tipuju na klaustrofobku: ten náhlý pocit "nemožnosti" opustit to místo, kde jsi... pocit úlevy, když vypadneš ven... a dozvuky doma. Zkusilas hned gelsemium? To má hned pomoci!!!!! Udělám ti radost a posílám ti - do třetice všeho dobrého - jako bonus speciálního velikonočního PP Oscara :-)))Studentky:Kamčo - hezky se uč a broučkuj...Niko - tady homeodozor!!! Na hlasivky, abys nechraptěla, je Homeovox!!!(je to přímo lék pro zpěváky:-))) 20.4. to máš jistý - my už tady... totiž... máme s Juditou studijní dozor-sponzoring nad úspěšným studiem Romany, tak vás taky připisujem... Niko, to je těžký doporučit něco přímo na Václaváku... ne z důvodu, že by to někde nebylo hezký, ale z toho, že v této lokalitě jsou nekřešťanský ceny... Chce to se zvenku dívat a pak se rozhodnout. Kafe za 70 odmítám, a to tam hrozí. Kafe-minidort-sto dvacet, nebrat! Přímo v pasáži Lucerna, naproti vchodu do velkého sálu, je sympatická kavárna... a není tak finančně "hustá"... na Národní je hezká stylová kavárna Louvre (od bývalého Máje, 2 min.), směrem k Vltavě pak Slávie, máš to i s výhledem:-)))... Pak přímo v pasáži, kam jdeš na Mušketýry, je taky kavárnička... Tak si to užijte!Moji milí: hezký Velikonoce všem! Karle, vezmi levhartům taky ňákou pomlázku, ať nestrádaj:-)) Co vitamínový tyčinky, postačily by, myslím, tak 3-4 kila:-))))

Edita (Pá, 25. 3. 2005 - 15:03)

Ájo, tak to jsme na tom stejně, jenže bylo by asi lepší, kdybysme se prostě přemluvily a šly někam ven nebo dělaly něco jiného, než v posteli přemýšlely o tom, jak je nám zle. Karel dýchání do pytlíku vysvětlil výborně, je to tak a pomáhá to. Cvičila jsem taky dýchání se svou psychiatryní, tak teď cvičím pořád i v tramvaji. Zatím mi to moc nejde.

Kamča (Pá, 25. 3. 2005 - 13:03)

Ájo, taky překonáváš ataky z venku sluchátkama na uších? Já už bych pomalu neudělala ani krok z domů bez mp3 přehrávače, je to jak droga. Nějak mě to uklidňje, že ty ataky rychle utečou, ale ve středu to nějak nefungovalo, když jsem šla k doktorce. Niki, to jsi hodná, že seš se mnou solidární, ale co jinýho nám zbývá, co? Pak mi napiš, jak ti to šlo. Mně zatím nic moc, tak trochu jsem se naučila jedno téma z němčiny a mám jich 7 :o( No, ještě dneska bude hokej, tak tu budu zas v pokojíku sama, tak snad aspoň něco zvládnu. Při nejhorším zítra nepojedu na výlet do Blanska a budu sedět doma a učit se. Brouček jede hrát zítra kuželky do Blanska a ptal se mě, jestli budu chtít jet s ním. Dneska večer jdem ale slavit kámoščiny narozeniny, tak nevím, jak vstanu :o))) jedem totiž někdy v 8 ráno. Já většinou u učení sedět nevydržím a lehnu :o) pak začnu usínat, tak se musím nějak probrat a jít chvíli dělat něco jinýho :o))) Občas u toho taky chodím, ale to mi moc dlouho nevydrží :o) Toho 20.4. ti budu držet pěstičky, abys to zazpívala jak nejlíp umíš..

Nika (Pá, 25. 3. 2005 - 13:03)

ahojky lidičky přeju krásnej den ted jsem tady delsí dobu nebyla, tvrde pracuju na svym zpevu - 20.4. me cekaj talentovky, tak mi drzte palce. Jsem uz cela ochraptela, sousedům se divim, ze me jeste neprisli odstrelit, kdyz jim tu zpívám jednu sloku z Evity 10xpo sobe, nez to konecne k necemu vypada.Do toho uceni na maturu, a k dalším zkouškám - čekám kdy na me vlitne moje sestřička PP a začne mi tvrdit, ze nic nezvladnu.Evi R. doufam, ze písu spravne, ale v sobotu 2. 4. se opet chystam do Prahy na Musketyry, uplne jsem tomu propadla, tak doufam, ze tam bude dobry počasí, jedem uz rano, abysme se s maminou po krasach Prahy taky prosly. Doporuč nejakou výbornou kafarnu, nebo restauraci na Václaváku.Zatim jsme byli jen v Mekáči, tak chcem zavitat i jinam.Přeju Vám všem nadherný Velikonoce a ted budu solidarní s Kamčou a jdu zasednout k uceni.Kamčo, taky jakmile k uceni lehnes, tak usnes?Ja uz musim bud chodit, nebo sedet. Tak packo

Ája (Pá, 25. 3. 2005 - 12:03)

Ahoj Pajko,to su ráda,že ses nám našla.Edito já to mám taky tak, několik mých atak kdy jsem utekla odněkud domů s motáním hlavy skončilo hupnutím do noční košilky a lízala sem se z toho několik dní, jak mátoha a o to je potom horší zase někam vylízat, člověk má pocit, že to znova nezvládne, a já to dotahuju ještě tak daleko, že mi stoupne teplota něco k 37,4st.takže je to dokonalý.Jinak dnes sem musela jet aspon do lékárny a začátek cesty byl krušný, ale nějak sem to ustála se sluchátky v uších a tím,že pak mě přece nic nečeká a zase můžu hupky domů,tak proč bych to nezvládla ne? Bylo mi na blutí, ale zvládla. jo Ditko, já strašně málokdy zvracím, v životě snad párkrát, nedokážu si ani ulevit prstem v krku jak někteří, takže trpím, moje tělo holt nic nechce pustit.

Karel (Pá, 25. 3. 2005 - 12:03)

Edito, dychani do pytliku je dobra vec a funguje tak, ze zvysi hladinu CO2 v krvi a posune pH, oboji smerem k biochemickemu uklidneni.KarleM, misto tecky tam v te Romanine adrese asi bude patrit zavinac:", jinak to neni e-mailova adresa bez nej. Treba to pak bude spravne, ze Romco?

Karel m (Pá, 25. 3. 2005 - 10:03)

Judito, Edita mi téměř vzala ze rtů argumenty. Doktor je totiž taky jenom člověk, a pokud s tebou nerozebere situaci, a navíc třeba ještě některé věci nezná, je to problém. Když mi lítal tep, tak mineurolog dal apo-atenol a přesně vysvětlil, jak funguje, že je to blokátor beta receptorů. alfa receptory jsou ty které řídí základní životní funkce, a beta receptory jsou ty ostatní, takže když blokujež beta receptory, zůstane ti tep 60, i když na tebe přije ataka, hokej jsem s nim hrál normálně. Prostě je důležité s ním komunikovat. Kdysi jsem byl u jednoho obvoďáka, kterému jsem řekl, že mám zápal plic a chci doporučit na plicní.Napsal mi obyčejný penicilin, a že když teda nedám pokoj, tak mě na to plicní pošle. Tam zjistili akutní zápal pli, skoro půl plíce v čudu, bral jsem strašně silná antibiotika, ještě plicní doktorka obvolávala lékarny, kdo je má. Takže je rozdíl doktor a doktor. Mějte se všichni krásně, už musím fakt balit na chatu a pálí se mi segetínský guláš... ahoj

Karel m (Pá, 25. 3. 2005 - 10:03)

romano, ta adresa Romana21_2005.seznam.cz se mi hlásí jako nedoručitelná, nemáš nějakou lepší ?

Kamča (Pá, 25. 3. 2005 - 09:03)

Ahojík všichni lidičky..To máme dneska krásně, co? Ani se mi nechce věřit, že by mělo začít pršet :o( Přeju všem krásný den, já musím jít zasednout k učení :o( Brouček je v práci, tak bych stejnak neměla co dělat, takže aspoň to učení...Teda, ale mně se do toho tak nechce..Tak zatím páček, ještě se tu asi ukážu..

Edita (Pá, 25. 3. 2005 - 09:03)

Lidi, vy tady zase jedete :-)) Takže nejdřív bych chtěla říct Evám, že mám dneska dovolenou, takže nejsem anina pracovním mailu. Dále se mě ptáte,jak to, že jsem si tu ataku vyvolal sama. Ono to bylo tak, nejvíc je zasvěcená Eva S., že Evi? :-) že jsem byla na kosmetice a zřejmě z té nemožnosti úniku, když jsem ležela na tom křesle namazaná nějakým krémem, se mi začala motat hlava tak silně, že jsem okamžitě zaplatila a odešla domů. Doma to ale nějak nepřstávlo, tk jsem odřekla i jogu, převlíkla se hezky do noční košile a začala se věnovat jenom svým hrozným stavům. Pak už to šlo ráz naráz - motání, bušení, panika, hrůza. Pokud vás přepdne motání, doporučuji dýchat chvíli do pytlíku, což pomáhá. Karel jistě vysvětlí proč. Dále bych se chtěla vyjádřit k AD. Já beru už několik let Zoloft a pomáhá mi, i když občas mě ta ataka prostě nemine. Jenže taky beru jen tu nejnižší dávku, co je vůbec možná. Zvyšovat ji zatím nechci vzhedem k dalším okolnostem.Judita píše, že nemůže doktorce radit, co chce nebo nechce napsat, takový starosti jsem taky dřív měla, ale dneska už siu doktora řeknu, co chci, pokud je rozumný, tak mi třeba vysvětlí, proč mně píše to a ne ono. Musím vám taky napsat, jak jsem změnila svoji praktickou doktorku. Už jsem tady psala na PP2, že jsem s tou svoji původní nebyla spokojená, tak jsem šla k jiné a ta je o 100 % lepší. Řekla jsem jí o sobě všechno, o PP i o mých problémech s hormony a v úterý ráno mi nabere celou laboratoř. Jsem ráda, že mi ty náběry udělá, aspoň budu mít klid. Jsem v poslední době silně unavená, dneska jsem si musela vzít i dovolenou, a pořád mám to motání hlavy, což mi fakt už vadí.Karlovim chci pogratulovat, že se z PP takhle dostal a že žije aktivně. Já se taky snažím, ale někdy mi to nejde, PP je prostě silnějšínež já :-(Evče R. chci ještě taky poděkovat za PP Oskara, mám už druhého - heč :-))))

Eva S (Pá, 25. 3. 2005 - 01:03)

EviR, tolik tu vidim jmen Eva, no je videt ze je to oblibene jmeno. Ale ty jsi k memu jmenu pridala S a tak si myslim, ze si me pletes s nekym jinym. Ale slava vsem Evam! Slava vsem krasnym dusickam.

Reklama

Přidat komentář