Quinoa - jeden z nejvíce zdravých zdrojů kompletních bílkovin
Merlík čilský obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které si naše tělo neumí vyrobit a potřebuje je dodávat ve stravě. Mimo to je to bezlepková obilovina, která je velmi dobře stravitelná a využitelná. Je ideální potravinou pro lidi trpící celiakií (nesnášenlivost lepku).
Quinoa je bohatá především na aminokyselinu lyzin, která je důležitá pro růst a regeneraci tkání a jejíž nedostatek je často spojován s náchylností k tvorbě oparů.
Kromě aminokyselin je Quita i bohatým zdrojem minerálů, především železa, hořčíku, mědi a fosforu.
V Latinské Americe se z merlíku čilského využívají listy v čerstvých salátech a především pak semena, ze kterých se buď mele mouka nebo se používají celá k vaření kaší, zeleninových jídel, pečení cereálií či zahušťování polévek.
Autor: mk
Komentáře