Reklama

Jak vyrobit domácí jablečný ocet z jablečného moštu

Vyrobit domácí jablečný ocet z jablečného moštu není složité. Zde je postup, jak na to:

Ingredience:

  1. Jablečný mošt (nejlépe neslazený a nefiltrovaný)
  2. Cukr (nepovinný, ale může pomoci urychlit proces)
  3. Kvasinky (nepovinný, ale může urychlit proces)

Nářadí:

  1. Skleněná nádoba (např. velký skleněný džbán nebo lahev)
  2. Gáza, plátýnko nebo papírový ubrousek
  3. Gumička nebo provázek
  4. Lžíce
  5. Filtrační sáček nebo jemné sítko (pro filtrování)

Postup:

  1. Příprava nádoby: Ujistěte se, že máte čistou skleněnou nádobu. Dobře ji omyjte a vysušte.
  2. Naplňte nádobu: Do nádoby nalijte jablečný mošt. Necháte-li trochu místa nahoře, vzduch může cirkulovat a podpořit tak kvašení.
  3. Přidání cukru a kvasinek: Pokud používáte cukr, přidejte do moštu 1-2 lžíce na liter moštu a dobře promíchejte. Pokud používáte kvasinky, následujte pokyny na obalu.
  4. Krytí nádoby: Pokryjte ústí nádoby gázou, plátýnkem nebo papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou nebo provázkem. Toto umožní výměnu vzduchu a zároveň zabrání hmyzu nebo nečistotám v proniknutí do nádoby.
  5. Kvašení: Postavte nádobu na tmavé, teplé místo s teplotou mezi 15-26°C. Necháte-li ocet kvasit déle, bude mít silnější chuť.
  6. Kontrola: Každý den mírně protřepejte nádobu a sledujte vznikání bublin, což je známkou kvašení.
  7. Filtrování: Po 3-4 týdnech, až mošt přestane bublat a stane se kalným, ocet přefiltrujte přes jemné sítko nebo filtrační sáček do jiné nádoby.
  8. Druhé kvašení: Po filtrování nechte ocet dalších 3-4 týdny kvasit. V této fázi se alkohol mění na kyselinu octovou.
  9. Koncová úprava: Po skončení druhého kvašení ocet znovu přefiltrujte a nalijte do čistých lahví s uzávěrem.
  10. Skladování: Uzavřený jablečný ocet skladujte v chladném a tmavém místě. Můžete ho skladovat i v lednici.

A to je vše! Teď máte domácí jablečný ocet. Můžete ho používat v kuchyni, jako základ pro dressinky, v marinádách nebo jako doplněk do různých receptů.

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama