Karotka v těhotenství
Zatímco vitamin A se při vysokém příjmu ukládá a může působit toxicky, při vysokých dávkách karotenu se přeměňuje na vitamin A pouze tolik karotenu, kolik tělo právě potřebuje.
Pro těhotnou ženu má ale karotka význam také pro povzbuzení činnosti střev. V důsledku změněných hormonálních poměrů dochází během těhotenství často k lenosti střev a zácpě. V mnohých případech je obtížné střeva vyprázdnit, obzvláště ke konci těhotenství, protože pracují automaticky pomaleji. Stolice zůstává ve střevech déle, silněji se zahušťuje a nakonec je k vyprázdnění střev nutný větší tlak. Proto se těhotným ženám často předepisují mírná projímadla, která stolici zvláčňují a vyprazdňování ulehčují.
Karotka působí úplně stejně. Díky vysokému obsahu balastních látek je přirozenou a zdravou pomocí při trávení. Uvolňuje stolici, udržuje ji měkkou a klouzavou. Kromě toho obsah střev aktivuje tlakem na střevní stěnu pohyb střev (peristaltiku), což má automaticky za následek rychlý pohyb střevního obsahu směrem vpřed. Líná střeva v těhotenství nemusí tedy existovat - stejně tak jako projímadla. Výživou může sama těhotná žena udělat mnoho, aby zvládla hormonálně podmíněný sklon k zácpě.
Zdroj: Sonja Carlsson - Karotka - Léčivá síla z kořene, nakladatelství Pragma
- Odpovědět
Pošli odkaz