Reklama

Zvládnout zimu pomáhají teplá jídla a odpočinek

Teplé nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si udrželo přirozenou teplotu.

 “V podzimním a zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si přirozenou teplotu udrželi. Teplé tekutiny pomáhají tělu doplnit energii, kterou by jinak muselo vyrábět samo,“ vysvětlila propagátorka čínské medicíny Lenky Romanová .

    Pokud jí člověk v chladných měsících roku studená, chlazená či mražená jídla a pije studené nápoje, zbytečně podle ní zatěžuje tělo náročným procesem trávení. Naopak čím více se jídlo blíží teplotě 38 stupňů Celsia, tím snadněji je pro tělo stravitelné.

 

    Studená strava v zimě odebírá tělu podle Romanové životní energii, víc se jí spotřebovává na trávení. Když člověk jí v souladu s roční dobou, trávení se tolik nezatěžuje a životní energie se zbytečně nespotřebovává. Tělo je ve správné rovnováze a je schopné udržovat si vnitřní prostředí včetně termoregulace na vyrovnané úrovni, i když se vnější podmínky mění.

Reklama

    Podle socioložky Janny Duffkové by lidé měli naslouchat potřebám svého těla - a to nejen co se stravy týká, ale i z hlediska výkonu. Tělo potřebuje i aktivní odpočinek a dokonce i jakési “nicnedělání“, kdy se hlava i tělo zcela oprostí od výkonů.

    “Jednorázový očistný pobyt v buddhistickém klášteře úlevu od hektické honby za výkony nepřinese, lepší jsou malé pauzy na lehké protažení těla i pročištění hlavy, zařazené několikrát během každého pracovního dne, pravidelné procházky několikrát do týdne a klidný víkend s blízkými lidmi,“ shrnula rady odbornice.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama