Reklama

Vláknina a nemoci

Nejzřejmější role vlákniny ve stravě je poskytovat objemný materiál pro práci střevních svalů. To napomáhá jídlu projít střevy rychleji, bez namáhání střeva. Tento efekt je způsoben schopností vlákniny udržovat vodu a tím zvyšovat objem materiálu ve střevech. Dostatečné množství vlákniny ve stravě způsobuje pocit sytosti a tím snižuje pravděpodobnost obezity, zabraňuje zácpě a snižuje pravděpodobnost výskytu křečových žil a hemeroidů.

DIVERTIKULÁRNÍ CHOROBA je charakterizována zánětem střevních stěn a střevními výchlipkami (divertikuly). Několik studií ukázalo, že se této chorobě dá předejít stravou s vysokým obsahem vlákniny. V roce 1979 ukázala skupina vědců z Oxfordu, že divertikulární choroba je mnohem častější u všežravců než u vegetariánů. Obilní vláknina se zdá být nejdůležitějším ochranným faktorem. Strava s obsahem 30 g vlákniny nebo více denně je přínosem při léčení divertikulární choroby.


NA VZNIK RAKOVINY STŘEV působí mnoho faktorů, např. množství a typ tuků ve stravě nebo přísun vlákniny. U populace s vysokou spotřebou vlákniny se rakovina střev vyskytuje méně. Vláknina k tomu může přispívat tím, že rozřeďuje mutageny (substance, které způsobují mutace -změny v genetickém kódu buněk)a kancerogeny, a tím, že urychluje jejich průchod střevy.

V roce 1987 byla provedena studie na 12 mužích, kteří byli po 20 dnů živeni experimentální stravou. Ukázalo se, že když se živili veganskou stravou, pokleslo množství žlučových kyselin v jejich výkalech oproti období, kdy se živili masitou nebo vegetariánskou stravou. Vysoká koncentrace žlučových kyselin je spojena s rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku, stejně jako koncentrace cholesterolu ve výkalech, která byla po dobu podávání veganské stravy rovněž snížena. Autoři studií si všimli, že mezi všežravci je větší úmrtnost na rakovinu tlustého střeva a konečníku než mezi vegetariány a vegany.

Je také důvod věřit, že dostatek vlákniny ve stravě může ZABRÁNIT VZNIKU A OPAKOVÁNÍ DVANÁCTNÍKOVÝCH VŘEDŮ. Při jedné studii byla 73 pacientům s nedávno vyléčenými dvanáctníkovými vředy podávána po 6 měsíců strava buď s nízkým, nebo vysokým obsahem vlákniny. Vláknina byla hlavně dodávána ve formě celozrnného chleba, bezkvasého chleba, celozrnin a zeleniny. U 80 % osob ze skupiny konzumující stravu s nízkým obsahem vlákniny se opět objevily dvanáctníkové vředy, zatímco v případě skupiny konzumující stravu s vysokým obsahem vlákniny to bylo jen 45%.

Reklama


SE VZNIKEM ŽLUČOVÝCH KAMENŮ je spojeno několik faktorů, ale jen obezita, pohlaví a věk byly potvrzeny jako rizikové faktory. V roce 1985 byla provedena studie srovnávající výskyt žlučových kamenů u vegetariánských a všežravých žen. Zatímco čtvrtina masožravých žen měla žlučové kameny, u vegetariánek to byla jen osmina. S přihlédnutím k rozdílům ve věku a tělesné hmotnosti mezi těmito dvěma skupinami se zjistilo, že všežravci měli dvakrát větší pravděpodobnost výskytu žlučových kamenů než vegetariáni. Hlavní roli ve stravě hrály tuky, cukry, cholesterol, energie a vláknina. Vegetariánky jedly méně saturovaných tuků a více vlákniny než všežravé ženy.

Mnoho studií ukázalo, že vysoký příjem vlákniny ve stravě nebo přidaná vláknina OMEZUJÍ VZESTUP KONCENTRACE KREVNÍ GLUKÓZY po jídle a mohou některým diabetikům (u těch, kteří onemocněli cukrovkou v dospělém věku) umožnit přestat aplikovat inzulín a u některých (u těch, kteří onemocněli již v mládí mohou zlepšit některé aspekty kontroly krevní glukózy. Strava s vysokým obsahem vlákniny může také snížit namáhání pankreatu u nediabetiků.


Vysoký příjem vlákniny a sacharidů ve stravě je nejsilnější FAKTOR SPOJENÝ S NIŽŠÍM VÝSKYTEM SRDEČNÍ KORONÁRNÍ NEMOCI - ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ. Vláknina podaná ve velkém množství způsobuje snížení koncentrace krevního cholesterolu, který je známým rizikovým faktorem srdečních onemocnění.

Upozorňuje se na to, že enormně vysoký příjem vlákniny ve stravě, hlavně v dětství, může překážet dostupnosti dalších rozmanitých živin. Studie na dospělých ukázaly, že při nadměrném přijmu vlákniny docházelo k rostoucím ztrátám dusíku, sacharidů a tuků ve výkalech. Z tohoto i jiných důvodů se spekulovalo s tím, že veganská strava není vhodná pro malé děti. Ve skutečnosti je snadné zajistit, aby měly děti dostatek vhodně připravených a energeticky hodnotných potravin, jako fazole, zrniny a ořechy.
V mezinárodním měřítku doporučily poradní orgány v oblasti výživy zvýšení příjmu komplexních sacharidů z luštěnin, celozrnin, ovoce a zeleniny. Vegani jako určitá dietní skupina mají větší pravděpodobnost dosažení doporučené dávky. Příjem vlákniny z potravy by se měl v celkové populaci zvýšit nejméně o polovinu.

MÁTE-LI ZÁJEM NĚCO AKTIVNĚ UDĚLAT PRO SVÉ ZDRAVÍ A CHCETE-LI ZVÝŠIT SVŮJ DENNÍ PŘÍJEM VLÁKNINY:
1. Uvědomte si, že potřebujete zvýšit příjem vlákniny nejméně o 10 g.
2. Jezte více celozrnného pečiva, otrub, luštěnin, zeleniny a ovoce. U pečiva a ovoce si ale uvědomujte také jeho energetickou hodnotu.
3. Pokud se rozhodnete doplnit uměle denní příjem vlákniny některým parafarmaceutických přípravkem, kupujte vždy výrobky s čistým obsahem vlákniny rozpustné ve vodě (pektin, galaktomanan, glukomanan, psyllium, ispaghula, kys. alginová), protože pouze u těchto typů vláknin byl prokázán jejich významný vliv na trávení a lidský metabolizmus.

Reklama

Komentáře

Mgr. Bohdana D… (Pá, 6. 4. 2001 - 14:04)
Už před padesáti lety se začaly ozývat hlasy, že jednou přemnožené lidstvo začne z hladu žrát řasy. Řasy se sice už jedí, ale nikoliv z hladu, nýbrž proto, že jsou kvylitním zdrojem všeho důležitého, co člověk potřebuje (vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, nukleové kyseliny, antioxidanty a samozřejmě také vlákninu. V současné době je na českém trhu přípravek Chlorella - rasa tohoto druhu lisovaná do tablet, se kterou mám velmi dobré zkusenosti. Její vláknina je velmi jemná a je schopna na sebe vázat několikrát rychleji naše odpadní látky, škodliviny jako jsou těžké kovy, jedy, i jiné nebezpečné látky z té naší vnitřní "žumpičky". Vláknina z těchto tablet působí synergicky ještě s dalšími očistnými mechanismy, mj. např. obsah chlorophylu, antioxidantů, svým zásaditým působením, které náš překyselený organismus potřebuje "jak prase drbání" atd. Nejenže tablety z řasy tělo důkladně pročistí (opravdu celé tělo, nikoliv jen trávicí trakt), ale dodají i věškeré potřebné dobrůtky pro naše unavené buňky. Teď na jeře ideální očistná kúra, vhodná i pro dlouhodobé preventivní užívání.

Pro zájemce o další informace na požádání pošlu podrobnější komentář, jsem schopna i dodat kontakt pro objednání a koupi Chlorelly, stačí napsat na moji mailovou adresu.


Tak zdraví zdar a vláknině zvláště, mějte se, lidičky.



Danny
Milena (Po, 14. 6. 2004 - 04:06)
Vážená. Trpím dráždivým střevem. Momentálně žiji v Austrálii tudíž nemám možnost zakoupení léků z CR. Můžete mi prosím vypsat všechnu ztravu obsahujíci vlákniny. Díky předem. Milena.
Kamo (Čt, 23. 3. 2006 - 23:03)
kde možem kupiť - Chlorellu. Vďaka
Jiřina (Ne, 30. 4. 2006 - 11:04)
Paní magistro,žádám Vás o podrobnější popis a případný kontakt na dodavatele - mám zvýšenou hladinu DNY. Předem Vám děkuji mejlík :
jirinabartosova"centrum.cz
Soňa (Čt, 13. 7. 2006 - 17:07)
Dobrý den,mám dotaz.Moje babička trpí dnou a udělaly se jí puchýře na palcích u nohou,které nebolí.Může to být známka dny? Byla u lékařky,ale té se to moc nezdálo.Puchýře se zvětšují a nic na to nedostala.Prosím poraďte mi co se na to dá v lékárně koupit a zda to souvisí s dnou.Moc díky,s pozdravem Soňa
Křivánková (Pá, 28. 7. 2006 - 20:07)
Dna,paní doktorko prosím o radu.manželovi je 59 roků,trpí dnou.Má anginu pectoris a potíže se žaludkem.Poslední dobou i přes užívání léku MILORRIT jednou denně záchvat dny vrátil během 14 dnů znova.Předem děkuji,za každou radu budu vděčná.stana
anetakhyrova"s… (Ne, 17. 12. 2006 - 22:12)
Dobrý den paní doktorko.Moji dceři je 13 let a pořád trpí na zácpu,plynatost a nafouknuté břicho.Nepomáhají vločky,otruby,jogurty,švestky,vlažná voda po ránu,lněné semínko.Jsme vegetariáni a dbáme na zdravou výživu.Dcera hraje tenis a volejbal.Nevíme co máme dělat.V případě odpovědi prosím o přírodní produkt.DĚKUJI
petraeu"seznam.cz (Ne, 14. 1. 2007 - 19:01)
Dobrý den!Moje tříletá dcera trpí zácpou.Zkoušely jsme také švesky,jogurty,vločky atd.Vlastně vše co paní aneta.nic nepomáhalo tak nás ppoaní doktorka poslala na klistýr.tam nám paní doktorka poradila vlákninu LEPICOL PRO DETI,je ho víc druhů.Je to již měsíc co užíváme Lepicol a malá má pravidelnou stolici.tento přípravek můžu jen doporučit.PETRA
hanka (Čt, 24. 5. 2007 - 17:05)
mě pomohla proti zácpě vláknina od Dr Popova. V lekárně asi od 60 do 100 Kč.Ale také pohyb.
hanka (Čt, 24. 5. 2007 - 17:05)
mě pomohla proti zácpě vláknina od Dr Popova. V lekárně asi od 60 do 100 Kč.Ale také pohyb.
Ivana (Ne, 3. 6. 2007 - 19:06)
Jaký jsou příznaky když začína dna.Mě před asi 2 roky najednou zničeho nic natekl palec na pravé noze a měla jsem ho fialový až do černa a velice bolestivý.Nemohla jsem chodit ani přikrytý povlakem.Nesnesla jsem nic,kvůli bolestem.Děkuji za odpověď.
Ludmila (Po, 21. 4. 2008 - 14:04)
i já se přidávám k tématu zácpa - na radu kamarádky jsem si koupila vlákninu od Dr. Popova a mám po problémech. Krabička čisté vlákniny stojí 102 Kč a vydrží mi na měsíc.
Ludmila (Po, 21. 4. 2008 - 14:04)
i já se přidávám k tématu zácpa - na radu kamarádky jsem si koupila vlákninu od Dr. Popova a mám po problémech. Krabička čisté vlákniny stojí 102 Kč a vydrží mi na měsíc.
Bohumil (Út, 27. 5. 2008 - 18:05)
Vláknina je v případě zácpy dobrá věc. Je vše třeba dostatečně pít. Rovněž pohyb pomáhá.Co je však zásadní a prvořadé, dát si do pořádku mikroflóru ve střevech.Tu ale dává osvědčený produkt. Pokud o něm chcete něco vědět,napište mi na:bjaeger"tiscali.cz
Veronika (Út, 9. 2. 2010 - 10:02)
já také užívám psyllium Dr.Popova a super, mají teď i novinky s Aloí na drpopov.cz pa
Milana (Po, 26. 10. 2015 - 19:10)
Já užívám již několik měsíců vlákninu Guareta slimnea od dr. Staňka a nemůžu si ji vynachválit. Jinak střídám s vlákninou Easyslim, kde si můžu vybrat i příchuť. :)
No (Út, 27. 10. 2015 - 14:10)
Já užívám již několik...Staňkova dieta je jen pro tupé lidi. Předražené nic.
Reklama