Reklama

Rychlá dětská jídla s čerstvou a zdravou zeleninou a ovocem Dione

Hledáte inspiraci na rychlé prázdninové vaření? Přichystejte si pro děti překvapení ve formě jídel, které milují. A při přípravě sáhněte po kvalitní zelenině a ovoci Dione z tradičních pěstitelských oblastí ve středních Čechách. Díky rychlé sklizni, pečlivé selekci a šokovému zmrazení bez použití jakýchkoliv konzervantů nebo barviv dostanete na stůl to nejlepší z českých sadů a záhonů. Tentokrát uvařte dětem písmenkovou polévku, mini pizzy se špenátem, čokoládové palačinky s tvarohem a ovocem a kokosové vafle s ovocem.

Následující recepty se skvěle hodí do parných dní plných pohybu a objevování. Dopřejte si s dětmi klasiku plnou ovoce a zeleniny.

Písmenková polévka je klasika, kterou ochutnal snad každý. Příprava polévky je velmi snadná, zvládne ji i začátečník. Budete na ni potřebovat:?2 lžíce másla?1 balení zeleninové směsi Exclusive polévkové Dione?písmenka do polévky?2 lžíce mouky?vývar?hrst sušené majoránky ?čerstvou petrželku?sůl
Máslo nechte rozehřát, zaprašte moukou a připravte světlou jíšku. Zalejte ji vývarem, přidejte polévkovou směs a vařte asi 10 minut, aby se mouka provařila. 5 minut před koncem přidejte majoránku a polévkové těstoviny. Hotovou polévku ochuťte solí a před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.

Mini pizzy se špenátem jsou skvělým řešením jak na letní oběd třeba na zahradě nebo coby svačinka k vodě. Jsou navíc tak dobré, že si děti vůbec nevšimnou, že právě spořádaly špenát. Na jejich přípravu si nachystejte:
na těsto:
250 g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje extra virgin
10 g čerstvého droždí
125 ml vody
himalájskou sůl (můžete použít i obyčejnou)
 
na náplň:
120 g rajčatového pyré
200 g listového špenátu Dione (řezaný)
125 g mozzarelly
10 kvalitních černých oliv
1 malou cibuli
1 lžíci přepuštěného másla
oregano (případně italské koření nebo koření na pizzu)
sůl
pepř

Droždí si rozpusťte ve vlažné vodě a společně s moukou, olejem a solí vypracujte hladké těsto.  Přesuňte ho do fólie a nechte odležet (nejlépe několik hodin v lednici). Mezitím si připravte špenát, který jste si nechali povolit. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když hezky zezlátne, přidejte špenát a krátce ho poduste. Nakonec osolte, opepřete a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte si ho na několik dílů a vyválejte malé pizzy. Každou pizzu potřete rajčatovým pyré a okořeňte. Na pizzu dejte špenát, natrhanou mozzarellu, nakrájené olivy a pečte 15 až 20 minut na 180 stupňů.

Reklama

Čokoládovými palačinkami s tvarohem a ovocem se nejde nezavděčit. Tento recept je však o něco delikátnější a potěší i zhýčkané labužníky. Budete na něj potřebovat:
na palačinky (cca 5 kusů):
90 g hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
1 vejce
30 g třtinového cukru
15 g kvalitního kakaa
přepuštěné máslo

na náplň:
250 g tučného tvarohu
2 lžíce jogurtu řeckého typu
1 lžičku citrónové šťávy
2 lžíce moučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
1/2 lžičky citrónové kůry
200 g Lesní směsi Dione + na ozdobu
moučkový cukr na posypání
mátu

Do vyšší nádoby dejte všechny suroviny na palačinky a tyčovým mixérem promixujte na hladké těsto. Rozpalte pánev, na kterou vložte vždy zhruba 1/2 lžičky přepuštěného másla a nalijte na ni těsto na jednu palačinku. Smažte z obou stran. V robotu si ušlehejte tvaroh s jogurtem, citrónovou šťávou, moučkovým cukrem, extraktem a kůrou do hladkého krému. Krémem pomažte hotové palačinky, posypejte lesní směsí a zarolujte. Nakonec posypejte moučkovým cukrem a ozdobte ovocem a mátou.

Děti vafle prostě milují - a nejen ony. Následující recept na kokosové vafle s ovocem voní exotikou i českými lesy. Je proto ideální snídaní či dezertem na prázdninové dny. Stačí jim věnovat čtvrt hodinky. Na jejich přípravu potřebujete:
na vafle:
2 vejce
40 g třtinového cukru
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
50 g ovesných vloček
30 g kokosu
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce smetany ke šlehání
špetku soli

na omáčku:
200 g Lesní směsi Dione (+ několik kousků na ozdobu)
2 lžíce kokosového cukru (příp. třtinového)
1 lžíci jogurtu řeckého typu
mátu
Vejce vyšlehejte s cukrem. Poté přidejte povolený kokosový olej, mleté vločky, mletý kokos, prášek do pečiva, sůl, smetanu a vše promíchejte. Pečte ve vaflovači asi 5 minut (ze začátku ho neotevíráme). Lesní směs si svařte s cukrem tak, aby hezky zhoustla, a nechte ji vychladnout. Do vychladlého ovoce přidejte jogurt a lehce promíchejte. Vafle podávejte zalité ovocnou směsí a ozdobené ovocem a mátou.

Orientační ceny výrobků:

Lesní směs Dione 200 g - 36,90 Kč
Listový špenát Dione řezaný - sáček 400 g - 17,50 Kč
Polévková exclusive 350 g - 18,90 Kč
Malinová dřeň 80 g - 14,90 Kč
Jahody s cukrem 200 g - 29,90 Kč

Reklama

Komentáře

Reklama