Reklama

Ryby a alergie

Ryby - zejména tuňáci a makrely mohou obsahovat vysoké množství látky zvané histamin, která v těle vyvolává alergické reakce projevující se nevolností a zčervenáním kůže. Nejvíce náchylné jsou malé děti a nemocní lidé.

Histamin vzniká bakteriálním rozkladem aminokyseliny histidin, jenž je obsažena v rybím mase.

Zvýšené hladiny histaminu se vyskytují zejména, když je zanedbána hygiena uchovávání ryb a mrtvé ryby nejsou dostatečně zmraženy, což vede k přemnožení bakterií.

Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Iva (Ne, 28. 12. 2008 - 21:12)
Mam syna od narozeni je alergický na ryby nemusí je jist stačí mu jen vypary,hned se mu spusti rýma ,svědi ho celé tělo a kašle.
Doktorka (Ne, 28. 12. 2008 - 22:12)
Jediná možnost je navštívit odborného lékaře-alergologa. Diskusemi na serveru pochybné kvality se problém nevyřeší.
Renáta (So, 20. 6. 2009 - 13:06)
Je mi 36 , zhruba před dvěma lety jsem začala mít problémy při konzumaci ryb , hlavně pangasius a tuňák , ryby jsem vždy jedla zhruba dvakrát týdně , nyní se bojím ochutnat , mám žaludeční a střevní potíže i deset hodin někdy déle , zvracení, průjem a křeče v žaludku se dostaví zhruba za půl hodiny .
Luky (Po, 27. 8. 2018 - 16:08)
Pridavam podrobny clanek o alergiich na ryby - neni to alergie na celou rybu, ale pouze na jeden konkretni protein, ktereho se lze zpracovanim zbavit.. Clanek zde - https://www.slimming.cz/alergie-na-ryby/
,,, (Po, 27. 8. 2018 - 16:08)
Blbá reklama
Petr (Út, 28. 8. 2018 - 13:08)
Alergie může někdy způsobovat divy: dítě alergické na ryby dostalo záchvat po snězení dětských piškotů. Po dlouhém pátrání se zjistilo, že pro výrobu piškotů byla použita vejce od slepic, krmených rybí moučkou.
Reklama