Reklama

Papája a lidský papilomavirus (HPV)

Infekce virem HPV se velmi často vyskytuje u žen s rakovinou děložního čípku. Podle jedné studie dochází u žen, které měly zvýšený příjem beta-kryptoxantinu, luteinu, zeaxantinu a vitamínu C.

Vědci dospěli k závěru, že pokud žena zkonzumuje za týden alespoň jeden plod papáje (obsahující všechny výše zmíněné látky), bude mít menší riziko nákazy HPV než žena, která papáje nejí.

Výběr a skladování papáje:

Tvrdé a zelené papáje jsou nezralé a nikdy zcela nedozrají. Vybírejte plody, které jsou celé nebo částečně žluté.

Papája se při stisku musí trochu podvolit, ale nesmí být měkká na konci stopky.

Reklama

Nekupujte plody pomačkané, svraštělé nebo s měkkými místy.

Nedozrálé papáje skladujte při  pokojové teplotě, dokud celé nezezlátnou.

Chcete-li dozrávání urychlit, nechte plod v hnědém papírovém sáčku při pokojové teplotě. Pak jej můžete až 5 dní skladovat v lednici.

Doporučení na přípravu a podávání:

Papáji omyjte chladnou tekoucí vodou, rozkrojte na půlky a semínka vydlabejte lžící.

Dužinu smíchejte s mlékem, jogurtem či pomerančovou šťávou, abyste získali chutný dezert.

Dužinu rozmixujte a připravte z ní zálivku na salát či použijte jako základ zmrzliny.

Plátky papáje můžete přidat do kteréhokoliv ovocného salátu.

Z papáje se dají připravovat pálivé a pikantní omáčky - salsy.

Papájová semínka chutnají jako černý pepř. Můžete je usušit, umlít a ochucovat jimi saláty a další jídla.

Tuhé maso můžete přes noc marinovat v papájové šťávě, aby změklo.

Zdroj: David Grotto-101 potravin, které vám mohou zachránit život, nakladatelství Levné knihy

Reklama

Komentáře

Textomaniak (Po, 21. 6. 2010 - 10:06)
Kristova noho: "Infekce virem HPV se velmi často vyskytuje u žen s rakovinou děložního čípku. Podle jedné studie dochází u žen, které měly zvýšený ?????????? příjem beta-kryptoxantinu, luteinu, zeaxantinu a vitamínu C".
Co tím chtěl, autor (či spíše krátkozraká autorka) článku říct?
Platí tedy "méně je více?". Ano, chce to méně kecat a více přemýšlet.
Reklama