Reklama

Častá konzumace hranolků v raném věku zvyšuje riziko rakoviny

Příliš častá konzumace hranolků v raném mládí výrazně zvyšuje riziko onemocnění rakovinou prsu v dospělém věku. K tomuto závěru dospěl nedávný výzkum amerických vědců, jehož výsledky byly zveřejněny v nejnovějším vydání časopisu International Journal of Cancer.

Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent.


"Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života," prohlásila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu, která výzkum řídila.


"Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané fázi života ženy, a proto je nezbytné, abychom vytváření těchto rizikových faktorů výrazně omezili," dodala Michelsová.


"Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy, které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly," konstatovali vědci. Souvislost mezi konzumací hotdogů či zmrzliny a rizikem rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.


Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z
této nemoci byly vyléčeny.
Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Default User Image
Jana (Út, 16. 1. 2024 - 13:01)

to dítě na fotce vypadá nezdravě již teď

Reklama