
Těhotné a kojící ženy by neměly zapomínat na to, že musejí zvýšit příjem jódu. Jeho případný nedostatek ohrožuje lidský plod od 12. týdne, řekl novinářům Jaroslav Kříž ze Státního zdravotního ústavu.
Deficit jódu snižuje tvorbu hormonu štítně žlázy, která
samostatně funguje již v době prenatálního vývoje, a může tak
snížit i duševní schopnosti dítěte o pět až deset procent.
Lidé získávají většinu jódu ze soli, ale budoucí a kojící
maminky většinou méně solí. Měly by proto buď konzumovat
potravinové doplňky obohacené jódem, nebo by jim měl lékař
předepsat lék.
Dostatečný přísun jódu by měly mít také malé děti
v době, kdy se rozhoduje o jejich budoucích intelektuálních
schopnostech, a dospívající mládež. Nedostatek této látky v
pubertě může způsobit poruchy, které se později projeví sníženou
plodností.
Několik nezávislých studií potvrdilo, že uspokojivou hladinu
jódu nemají tři procenta dětí a 45 procent dospělých. Na
relativně dobrém stavu dětské populace mají zásluhu školní
jídelny, které používají jódem obohacenou sůl a zařazují do
jídelníčku i mořské ryby a o jód obohacené tekutiny.
Jód je přidáván do kuchyňské soli, do náhrad mateřského
mléka, speciálních výrobků pro těhotné a do dětských ovocných
přesnídávek. Jódem obohacují své zboží také výrobci pečiva a
uzenin a někteří výrobci stolní vody. Nejlépe nadbytek jódu by
měl provázet člověka celým životem, neboť přispívá ke snížení
rizika kardiovaskulárních chorob a zhoubných nádorů.
Zdroj: ČTK - Jitka Klejnová
Přidat komentář