
Těhotné ženy, které dávají přednost středomořské stravě, zřejmě chrání své děti před astmatem a dalšími alergiemi. Naopak zvýšená konzumace červeného masa může riziko těchto chorob zvýšit. K tomuto závěru dospěli vědci na Krétě, kteří zkoumali více než čtyři stovky matek a jejich dětí, a to od těhotenství až do šesti let věku dítěte.
Vědci zjistili, že astma a alergie se výrazně méně objevovaly u dětí, jejichž matky jedly v době těhotenství hodně zeleniny, ovoce, ořechů a ryb. Naopak v případech, že ženy jedly hodně červeného masa, tím se míní třikrát až čtyřikrát týdně, se toto riziko zvyšovalo.
Stejný tým vědců z Krétské univerzity se účinky středomořské stravy zabýval již dříve a dospěl k názoru, že děti, které ji jedí, mají nižší riziko vzniku astmatu a alergií. Nyní přišli na to, že ochranný účinek této stravy může začínat už v raném stadiu vývoje. Způsob stravování matky během těhotenství má podle nich větší dopad jako ochrana před astmatem a alergiemi než stravování samotných dětí.
Zvláštní ochrannou funkci má strava, při níž se konzumuje zelenina více než osmkrát týdně, ryby více než třikrát týdně a luštěniny nejméně jednou týdně, tvrdí krétští vědci.
Středomořská strava je totiž dobře vyvážená a je v ní hodně potravin, které obsahují užitečné vitaminy a minerály. Tato strava je také bohatá na antioxidanty, které pomáhají udržovat tkáně, tedy i ty v plicích, zdravé. O rybách je známo, že mastné kyseliny v nich obsažené pomáhají omezovat případné záněty.
Zdroj: ČTK
Komentáře (2)
- odpovědět
Led 27, 2008- odpovědět
Led 29, 2008Přidat komentář