Strava bohatá na ryby údajně podporuje růst plodu

Budoucí matky, které v pozdní fázi těhotenství do svého jídelníčku zařazují ryby, snižují pravděpodobnost, že porodí příliš malé dítě. Tvrdí to podle zpravodajského serveru BBC News vědci z univerzity v britském Bristolu. Nízká porodní hmotnost přitom má souvislost se zvýšeným rizikem zdravotních problémů včetně srdečních chorob a cukrovky.

"Velmi malý vzrůst v době narození má spojitost se zvýšeným
rizikem vysokého krevního tlaku a jiných problémů v pozdním nebo
středním věku," uvedl vedoucí vědeckého týmu Imogen Rogers.


Ženy uvedly množství zkonzumovaných ryb, které spořádaly
během 32 týdnů těhotenství, a na základě těchto údajů vědci
vypočítali příjem omega-3 mastných kyselin z ryb, které zřejmě
prospívají zdraví.


V průměru ženy denně snědly ekvivalent třetiny malé konzervy
tuňáků, což odpovídá příjmu 0,15 gramu omea-3 mastných kyselin.
Strava bohatá na ryby pravděpodobně podporovala rychlost růstu
plodu během těhotenství, aniž prodlužovala délku těhotenství. Čím
více ryb totiž těhotné matky spořádaly, tím nižší u nich byl
výskyt nedostatečného růstu plodu.


I když tato spojitost nebyla tak zřejmá jako u jiných
faktorů, například kouření, byla přesto značná. Nedostatečný růst
plodu se běžně objevuje u jednoho z deseti těhotenství, ale u
žen, které nejedí ryby vůbec, se tento podíl pohybuje kolem 13
procent, tedy zhruba u jedné z osmi.


"Tato práce dodává další poznatek, že ryby jsou důležitou
součástí stravy člověka a podporuje doporučení těhotným ženám,
aby alespoň dvakrát týdně do svého jídelníčku zařadily ryby,"
zdůrazňuje Rogers.


Britský vědec se domnívá, že omega-3 mastné kyseliny mohou
růst plodu podporovat oslabováním přilnavosti krve a posilováním
jejího průtoku placentou. Tím se současně zvyšuje množství
výživy, které dítě získává od matky.


Vědci zdůrazňují, že dřívější pokusy s produkty na bázi
rybího tuku prokázaly prodloužení těhotenství, ale nikoli
povzbuzení růstu plodu - tedy opačné výsledky než při novém
výzkumu. I rybí tuk přitom obsahuje vyšší množství omega-3
mastných kyselin.


Experti ale zároveň těhotné ženy a potenciální matky
nabádají, aby se vyhýbaly masu ze žraloka či mečouna, neboť tito
mořští živočichové obsahují poměrně velké množství rtuti. S mírou
by měly jíst i tuňáky.


Výzkum založený na pozorování téměř 12.000 žen publikoval
odborný časopis Journal of Epidemiology and Commutnity Health.


Zdroj: ČTK

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Kateřina
    Kateřina (anonym)

    Aha! Tak příště už vím, čemu se mám vyhnout! Ještěže jsem v posledních týdnech svého posledního těhotenství nedala na rady doktora a nejedla ty prášky, co mi napsal, abych prý neměla podměrečné dítě! Měl obavy, chudák, že moje dcera nedosáhne porodních rozměrů mého syna (53cm/4050g). Tvrdil, že bude asi o kilo hubenější, proto mi nedělali císařský řez, na který mám vzhledem ke svým rozměrům (157cm, 48 kg coby ne-těhotná) a porodním rozměrům syna indikaci. Děkuji, páni doktoři! Holčička byla trochu menší, pravda (jen 51cm, ale 4150g). A to jsem měla prý hraniční euhydramnion a přitom váhu 64 kg před porodem (nebyla jsem tlustá, všechno bylo v prsou a břiše)... Jo, když někdo spoléhá na nepřesnou techniku více než na své oko, logiku a matematiku..Až budu těhotná do třetice, vyhnu se rybám a budu kouřit jako tovární komín, třeba už mně nebudou muset při porodu tolik porcovat vagínu.

    Kvě 23, 2004

Přidat komentář

Reklama

Reklama