
Ženy, které se snaží otěhotnět, by se měly několik dní před a po ovulaci vyhnout sóje. Doporučuje to britská vědkyně, podle níž látky obsažené v sóje způsobují rychlejší "vybití" spermií, díky němuž se stávají nepoužitelnými pro oplodnění.
Lynn Fraserová z londýnské univerzity King's College se ve svém výzkumu zaměřila na vliv hladiny látky s názvem genistein na spermie. "Bylo to velmi pozoruhodné," uvedla o výsledcích testů Fraserová.
Genistein podle ní předčasně u spermií vyvolal ztrátu takzvaného akrosomu, tedy jakési "špičky" spermie, která je potřebná k vytvoření dírky v pevné slupce vajíčka, kterou pak spermie do něj proniká. Pokud o akrosom spermie přijde příliš brzy, nemá naději oplodnit vajíčko.
Jiní experti nicméně upozorňují, že důkaz, který by prokázal, že konzumace sóji opravdu přispívá k neplodnosti, neexistuje a se závěry Fraserové nesouhlasí, napsal na svých webových stránkách časopis New Scientist.
Zdroj: ČTK
Komentáře (6)
- odpovědět
Črv 06, 2005- odpovědět
Črv 01, 2005- odpovědět
Črv 01, 2005- odpovědět
Črv 09, 2005- odpovědět
Črv 04, 2005- odpovědět
Kvě 17, 2009Přidat komentář