Ryby v jídelníčku malých dětí prý snižují riziko ekzémů

Zařazovat dětem ve věku do devíti měsíců do jídelníčku pravidelně ryby může u nich snížit riziko vzniku ekzému. Zjistili to švédští vědci, kteří se zapojili do dlouhodobé studie, v jejímž rámci byl sledován zdravotní stav 17.000 dětí.

Konzumace jakéhokoli druhu ryb snižuje riziko onemocnění kůže o 25 procent ve srovnání s dětmi, které ryby nikdy nejedly, tvrdí pediatr z univerzity ve švédském Göteburgu Bernt Alm.


"Tím hlavním zjištěním je, že včasné zavedení ryb do jídelníčku je velmi užitečné," uvedl Alm a jeho kolektiv v britském lékařském časopise British Medical Journal. "Nezáleží na množství ani druhu ryb. Myslíme si, že důležitá je hlavně doba, kdy se ryby začnou konzumovat."


Ekzém je chronické onemocnění, které postihuje deset až 15 procent dětí. Projevuje se svěděním kůže, jejím zčervenáním, vysycháním a praskáním. Vyskytuje se často u osob, které trpí alergiemi.


Vědci také zjistili, že důležitou roli pro vznik ekzému hrají geny, naopak žádný vliv tady zřejmě nemá kojení nebo chování chlupatých domácích mazlíčků.


Zdá se, že ryby v jídelníčku jsou velmi důležité, ale podle Alma bude třeba dalšími studiemi zjistit přesně proč. Žádnou zvláštní ochranu před ekzémem tady zřejmě nehrají nenasycené mastné kyseliny omega-3, na něž jsou ryby bohaté a které mají spoustu příznivých účinků na zdraví.


"Musí tu být něco, co má vliv na rozvoj imunitního systému," řekl Alm.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama