Reklama

Zahraniční kuchyně a děti

Dopřát dětem na prázdninách v cizině, aby okusily tamní kulinářské speciality, je podle odborníků možné. Rodiče by ale měli pečlivě vybírat, aby nezpůsobili dítěti zdravotní problémy. Nutriční terapeutka Jitka Tomešová ČTK řekla, že při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů nehrozí dospělým téměř žádný problém, u dětí to ale je jinak.

"Méně obvyklé přísady dětskému organismu neprospívají, jiná jídla mezinárodní kuchyně mají naopak vhodnější složení než běžná česká kuchyně," uvedla. Rozhodně varovala před konzumací jídel, která nabízejí stánky na ulici. Kvalitní strava je v dobrých restauracích. 


Asijské speciality s ostrým kořením mohou způsobit dětem zažívací problémy. Pro malé děti nejsou pikantní chutě vůbec vhodné, většině ani nechutnají. Velký pozor by si měli dát rodiče alergických dětí. Jídla z různých druhů zelenin, ovoce a nejrůznějších živočichů včetně hmyzu a sóji v kombinaci s nezvyklou kulinářskou úpravou mohou vyvolat alergickou reakci, upozornila Tomešová. 


Naopak kvalitně připravená arabská jídla podle ní obvykle neobsahují žádné ingredience, které do dětského jídelníčku nepatří. Děti by se měly vyhnout ostrým pokrmům, například s obsahem kořenící směsi harrisa. Děti jsou konzervativní, mají rády spíše jednodušší jídla. Možná proto budou ohrnovat nos nad nezvyklou zeleninovou kaší; záleží na trpělivosti rodičů, aby jim dali čas si zvyknout. 


Americká kuchyně je v Česku nechvalně známá potravinami z rychlých občerstvení. Pokud ale dítě zatouží po hamburgeru nebo hranolkách, nemá cenu mu je zakazovat. Jednou za čas mu toto jídlo neuškodí, lépe ale je připravit tyto pochoutky doma: do masa nastrouhat mrkev, vložit do celozrnné housky se zeleninou a místo majonézy dát jogurt. 


Italská kuchyně je u Čechů oblíbená, s výjimkou česneku není příliš pikantní. Dětem budou chutnat těstoviny, rizoto a pizza, to vše lze mít v "lehčí" úpravě. Například do boloňských špaget je dobré dát hodně zeleniny. Také ve francouzské kuchyni si děti mohou najít řadu dobrot. Většina asi nebude chtít typické hlemýždě, husí játra nebo vnitřnosti, ale dají se nalákat na zeleninu a ryby. Bageta doplněná zeleninou, kvalitní šunkou a sýrem je pro ně také přijatelná. 


Řecká a středomořská strava je obecně chápána jako jedna z nejzdravějších. Olivový olej, ryby a zelenina nepředstavují pro dětské chutě problém. Horší je to s jehněčím a neobvyklými druhy koření. V řecké kuchyni by rodiče měli dát pozor na velmi sladké moučníky, kterým děti neodolají. Rodiče to mohou řešit tak, že se s nimi o sladkou pochoutku rozdělí, nebo jim nabídnou jako variantu lehkou ovocnou zmrzlinu. 


Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama