Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

Cukr, který se do potravin přidává během jich zpracování, se může stát vážným nebezpečím pro děti. Podle doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánie totiž dítě přijímá jen určité množství kalorií denně, a pokud jsou mu podávány limonády, šťávy a cukrovinky, které jsou bohaté na přidaný cukr, umělý zdroj energie, pak dítě získá většinu energie z nich. A vtom tkví nebezpečí. V takových poživatinách je totiž velmi málo minerálů, vitaminů a dalších látek, takže dítě sice získá dostatek potřebné energie, ale nevstřebají se mu do těla potřebné živiny.

"Když dáte dětem zákusek nebo sladký nápoj, budou se brzy cítit syté, a nebudou chtít jíst jiné potraviny. Jenže z cukrovinek ani koly nezískají všechny potřebné látky. A to může být při dlouhodobém podávání takové stravy až zdraví nebezpečné," míní doktorka Kranzová.


V praxi to znamená, že pokud se dítěti dají dvě různé potraviny, jeho tělo z nich získá jen určité omezené množství energie. Při trávení těchto potravin se váží do těla také minerály a vitaminy. Takže například půl litr ovocné slazené šťávy dodá dětskému tělu dostatek energie v podobě cukru, ale minimum vitaminů a stopových prvků. Je-li však tato potravina nahrazena ovocem a zeleninou, dětský zažívací trakt se z něj snaží získat stejné množství energie, ale přitom se vstřebávají také živiny, vláknina, minerály a vitaminy, na něž jsou zelenina a ovoce bohaté.


Stejné množství energie je obsaženo u různých potravin v jiném množství. Kostka cukru je bezesporu energetická bomba, přestože ostatní látky v ní téměř chybějí. Na druhou stranu rajčat je k získání stejného množství energie potřeba zkonzumovat sice až kilo, zato ale obsahují obrovské množství minerálů, vitaminů a enzymů.


Podle odborníků by neměl umělý cukr tvořit více než deset procent veškeré energie, kterou tělo denně přijme, někteří shovívavější experti hovoří až o pětadvaceti procentech. Ať už je to ale deset nebo pětadvacet procent, v běžné populaci, zvláště u dětí, tvoří přídatkový cukr více než padesátiprocentní podíl na denním energetickém příjmu.


Přídatkový je veškerý cukr, který výrobci do potravin přidávají. Jen v ovoci a zelenině se vyskytuje množství přirozeného cukru. Přesto i výrobky z ovoce bývají přislazovány, nejvíce řepného či třtinového cukru pak přidávají výrobci do zákusků a cukrovinek.


Zdroj: Plus

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele Pája
    Pája (anonym)

    že děti ve škole,které si k dopolední svačině pravidelně nosí sladkosti,mají problém sníst oběd.A to teď nemluvím o nepopulárních jídlech jako je třeba špenát.Jsou zkrátka potraviny,které děti všeobecně nemilují.Mluvím o dětech,které denně ohrnují nos,ať mají na talíři cokoliv.

    Feb 02, 2005
  • Obrázek uživatele Steve-o
    Steve-o (anonym)

    Lidi by si měli uvědomit co bi na to řekli děti co je postihla vlna tsunami.

    Feb 03, 2005
  • Obrázek uživatele aja
    aja (anonym)

    Tak a ted babo rad,moje dite po dlouhodobe nemoci neji a tak jsem rada,kdyz sni alespon krajicek chleba s marmeladou a da si k tomu juice.Zelenina neexistuje,kromne okurky a rajcat.Takze babo rad,je to hubenour,ktery kdyz nebude jist,coz mu nevadi,skonci znovu na kapackach.Co tedy s tim cukrem?Doktor mi nedavno dokonce rekl,ze pri horecce mam dat colu,aby to vubec prestal bez namocnice a pomohlo.

    Čer 15, 2006
  • Obrázek uživatele Helena
    Helena (anonym)

    ajo,cola primo z lednice se dava detem i pri silnem prujmu a zvraceni.Jen po lzickach a davaji to nekde i v nemocnici. Pokud mas doma "nejedlicka",tak nic neres a bud rada,ze ji cokoli,znam to:-)

    Čer 15, 2006

Přidat komentář

Reklama

Reklama