
Cukr, který se do potravin přidává během jich zpracování, se může stát vážným nebezpečím pro děti. Podle doktorky Sibylle Kranzové z Pennsylvánie totiž dítě přijímá jen určité množství kalorií denně, a pokud jsou mu podávány limonády, šťávy a cukrovinky, které jsou bohaté na přidaný cukr, umělý zdroj energie, pak dítě získá většinu energie z nich. A vtom tkví nebezpečí. V takových poživatinách je totiž velmi málo minerálů, vitaminů a dalších látek, takže dítě sice získá dostatek potřebné energie, ale nevstřebají se mu do těla potřebné živiny.
"Když dáte dětem zákusek nebo sladký nápoj, budou se brzy cítit syté, a nebudou chtít jíst jiné potraviny. Jenže z cukrovinek ani koly nezískají všechny potřebné látky. A to může být při dlouhodobém podávání takové stravy až zdraví nebezpečné," míní doktorka Kranzová.
V praxi to znamená, že pokud se dítěti dají dvě různé potraviny, jeho tělo z nich získá jen určité omezené množství energie. Při trávení těchto potravin se váží do těla také minerály a vitaminy. Takže například půl litr ovocné slazené šťávy dodá dětskému tělu dostatek energie v podobě cukru, ale minimum vitaminů a stopových prvků. Je-li však tato potravina nahrazena ovocem a zeleninou, dětský zažívací trakt se z něj snaží získat stejné množství energie, ale přitom se vstřebávají také živiny, vláknina, minerály a vitaminy, na něž jsou zelenina a ovoce bohaté.
Stejné množství energie je obsaženo u různých potravin v jiném množství. Kostka cukru je bezesporu energetická bomba, přestože ostatní látky v ní téměř chybějí. Na druhou stranu rajčat je k získání stejného množství energie potřeba zkonzumovat sice až kilo, zato ale obsahují obrovské množství minerálů, vitaminů a enzymů.
Podle odborníků by neměl umělý cukr tvořit více než deset procent veškeré energie, kterou tělo denně přijme, někteří shovívavější experti hovoří až o pětadvaceti procentech. Ať už je to ale deset nebo pětadvacet procent, v běžné populaci, zvláště u dětí, tvoří přídatkový cukr více než padesátiprocentní podíl na denním energetickém příjmu.
Přídatkový je veškerý cukr, který výrobci do potravin přidávají. Jen v ovoci a zelenině se vyskytuje množství přirozeného cukru. Přesto i výrobky z ovoce bývají přislazovány, nejvíce řepného či třtinového cukru pak přidávají výrobci do zákusků a cukrovinek.
Zdroj: Plus
Komentáře (4)
- odpovědět
Feb 02, 2005- odpovědět
Feb 03, 2005- odpovědět
Čer 15, 2006- odpovědět
Čer 15, 2006Přidat komentář