
Rýma, nachlazení či chřipka trápí na podzim a v zimě děti i dospělé. Letos je posilování imunity ještě důležitější. Pomůže k tomu i vyvážený jídelníček. Důležité je nezapomínat ani na doplňování vitamínů, pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek spánku.
Správná funkce imunitního systému je nezbytná pro zdravý vývoj. Zajišťuje ochranu organismu vůči škodlivým vlivům. Zatímco u dospělých je imunita vyvinutá, u dětí se po narození začíná teprve vyvíjet a v průběhu dospívání posiluje. Prvním milníkem je nástup do školky, kdy je dítě poprvé v kolektivu a je najednou obklopeno mnoha novými mikroorganismy, se kterými se doposud nikdy nesetkalo. Právě díky prodělaným nemocem se imunita vyvíjí a posiluje.
Podpora imunity správnou a zdravou stravou
Dětskou imunitu můžete podpořit také správnou stravou a vyváženým jídelníčkem. Nezapomínejte v něm na ovoce, zeleninu, bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Právě zelenina a ovoce by měly být součástí každého jídla, a to jak v syrové, tak vařené formě. Jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek i vlákniny.
Důležitou roli hrají bílkoviny
Jedním ze základních pilířů vyvážené stravy jsou bílkoviny. „Hrají důležitou roli nejen ve správném růstu a vývoji těla ale také imunity, protože podporují tvorbu imunitních látek. Nejlépe stravitelné bílkoviny jsou ty obsažené v mléčných výrobcích. Vhodný je například tvaroh, cottage, tvrdý sýr, ale i sýr typu lučina nebo žervé. Jejich dobrým zdrojem je také maso a ryby, které navíc obsahují důležité omega 3 mastné kyseliny a velmi důležitý vitamín D,“ upřesňuje Alena Paldusová z programu Zdravá 5.
Do dětského jídelníčku můžete přidávat sladkovodní ryby jako je kapr nebo pstruh od šesti měsíců věku. U starších dětí je dobré zařazovat také ryby tučnější, které mají vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. Jídelníček by měl být pestrý, proto střídejte různé druhy masa. Nebojte se dětem občas připravit i maso červené, tedy hovězí. Neopomíjejte ani vajíčko, které obsahuje velké množství bílkovin.
Nezapomínejte ani na rostlinné tuky a vlákninu
Důležitou součástí dětské stravy jsou také tuky. Avšak nad živočišnými by měly převažovat ty rostlinné. Vyzkoušejte například různá nesolená semínka (pozor na případnou alergii) či rostlinné oleje, zejména olivový, sezamový nebo mandlový. Občasné namazaní chleba máslem ale určitě nebude na škodu.
Nezapomínejte ani na vlákninu. Dejte ale pozor na její množství, které může u menších dětí škodit. „Její přemíra může způsobit nižší vstřebávání některých minerálů a vitamínů. Děti by měly sníst za den tolik gramů vlákniny, kolik je jim let plus pět. Na vlákninu bohaté potraviny jsou převážně zelenina, luštěniny a celozrnné produkty,“ vysvětluje Alena Paldusová.
MK
Komentáře (2)
- odpovědět
Říj 29, 2020- odpovědět
Led 30, 2022Přidat komentář