Jaké ryby můžete jíst v těhotenství bez rizika?

Tělo potřebuje, a to nejen při těhotenství, vhodné tuky. Ty kvalitní jsou obsaženy například v rybách. Odborníci konzumaci ryb v těhotenství doporučují, ale nastávající maminky musejí z ryb vybírat jen ty vhodné.

Proč je vhodné zařadit ryby i do těhotenského jídelníčku?
Ryby jsou pro těhotné ženy v jídelníčku žádoucí, protože obsahují velké množství omega-3 esenciálních mastných kyselin, které pomáhají růstu buněk plodu od kůže přes svaly až po vlasy nebo kosti. Studie ukazují, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin má významně pozitivní vliv na vývoj zraku, poznávacích funkcí i motorický nebo řečový vývoj dítěte. Díky omega-3 mastným kyselinám se urychluje rozvoj mozku dítěte, což je důležité zejména ve třetím trimestru, kdy se mozek rozvíjí nejvíce. Omega-3 mastné kyseliny mohou též snižovat riziko předčasného porodu. Dlouhodobá dánská studie prokázala, že děti, jejichž matky jedly v těhotenství alespoň dvě porce ryb a mořských plodů týdně, měly v šesti a osmnácti měsících lepší motorické i kognitivní dovednosti než děti, jejichž matky se rybám vyhýbaly.

„Ryby jsou pro tělo matky i plodu kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 gramech tuňáka najdete přibližně 20 gramů bílkovin, 200 gramů filetu z tresky obsahuje asi 30 gramů a 100 gramů krevet dodá více než 16 gramů bílkovin,“ vysvětluje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Kromě bílkovin ryby dodávají tělu rovněž dostatek železa a zinku. Tyto látky jsou nezbytné pro růst dítěte a rozvoj plodu. Železo pomáhá těhotným ženám proti únavě, malátnosti i bolestem hlavy, dostatečný přísun železa i zinku ve stravě navíc zabraňuje riziku předčasného porodu.

Vyhněte se nežádoucím látkám
Těhotné ženy se často obávají konzumace ryb zejména kvůli obsahu methylrtuti, která vzniká přirozeně ve vodě působením bakterií. Pro dospělého člověka ale není množství při běžné konzumaci ryb nebezpečné. Problém nastává u nenarozených a malých dětí, u nichž může způsobit poruchy vývoje nervového systému. Vysoké množství rtuti přijímané ve stravě těhotné ženy může u dítěte zvyšovat riziko poruch pozornosti. Aby se těhotné ženy vyhnuly zvýšenému příjmu methylrtuti, stačí nepřekračovat týdně porci 300 gramů mořských ryb a dalších mořských plodů. „Těhotné ženy mohou bezpečně konzumovat lososa, pstruha, krevety nebo také konzervovaného tuňáka. Vyhnout by se naopak měly rybám s vyšším množstvím rtuti, jako je candát, štika, bolen nebo žralok,“ dodává Sedlák.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama