
Jedna studie univerzity v Southamptonu potvrdila domněnku, že složení potravy může vyvolat hyperaktivitu. Britští vědci podávali 277 dětem barvené potraviny a nápoje konzervované kyselinou benzoovou. Hyperaktivita se pokaždé zvýšila; bylo jedno, zda byla před tím diagnostikována nebo ne. Vědci vyhodnocují tuto skutečnost proto, že potravinové přísady samy o sobě jsou rizikovým faktorem pro hyperaktivitu.
Vylučte tedy z jídelního lístku všechny potraviny s vysokým obsahem barviv a konzervačních látek (údaje musejí být na obalech). Zvláště nebezpečné jsou kyselina benzoová, kysličník siřičitý, kyselina propionová a nitráty jako tartracin (E102) a canthaxantin (El6l). Barvicí přírodní látky, jako je černý bez, mrkev nebo červená řepa se nepočítají mezi barviva, ale jsou to barvicí potraviny.
Vitamin C, riboflavin a beta-karoten můžeme použít jako jednostupňový konzervační a barvicí prostředek.
Zdroj: Jorg Zittlau - Jak se léčit vhodnou stravou, nakladatelství Computer press
Komentáře (4)
- odpovědět
Pro 05, 2006- odpovědět
Pro 05, 2006- odpovědět
Pro 12, 2006- odpovědět
Pro 28, 2014Přidat komentář