Reklama

maniodepresivita

Martin (So, 26. 9. 2009 - 16:09)

P.: Jinak budu asi do pěti hodin na internetu. Pokud budeš chtít něco napsat, tak prosím piš. Potřebuji s někým mluvit, uklidňuje mně to. Díky.

Martin (So, 26. 9. 2009 - 16:09)

Asi s tebou souhlasim.
Ale...P.: Ale já jsem moc rád, že píšeš a děkuji za to. Nevím, jak přesně popsat současný stav. Něco si pevně myslím, ale všichni kolem mně říkají, že se mnou něco není v pořádku. To je něco takového, jako kdybych viděl modrou kuličku a všichni kolem říkali, že je červená. Něco mně říká, že máte pravdu, ale to bych se potom ocitl ve světě přeludů. Jestliže je modrá kulička ve skutečnosti červená, jestliže mám nějakou fázi nemoci a nevím o tom, tak visím ve vakuu.
Víš, já už si pamatuji, že když jsem v minulosti míval deprese a hypománie (tedy připusťme to - podle mého názoru jsem si je nasimuloval), tak vždy byl víceméně v realitě. Teď si myslím, že žádnou fázi nemám a podle okolí jsem zcela mimo realitu. Dovedeš si představit, jak je to nepříjemný pocit?

P. (So, 26. 9. 2009 - 16:09)

Asi s tebou souhlasim.
Ale rozchazime se v nazoru (ale ja jsem teoretik a mam vse vyctene...), ze ja si myslim, ze ti zacina deprese a nazyvam tvoje nazory sebeobvinovani (a nejsem sama) a ty to nazyvas bludem. Potom ale chapu diagnozu schizoafektivni porucha.
Taky si myslim, ze ten tvuj neklid nahrava moji teorii a vesti zmenu faze. Vim, ze napr. manie prerusta v neklid, podrazdenost, ale to uz se prave blizi jeji konec... To jsem pozorovala u ex.

Ale musim ti rict, ze opravdu pises jinak nez jindy, ze jsi jiny a dokonce jsem uvazovala, ze na tebe nebudu vubec reagovat, protoze jsi mi prisel uplne mimo, proste to nemelo hlavu, ani patu, promin. Okamzite jsem poznala, ze se neco deje... Dokonce jsem ocekavala nejakou nadavku jako od ex...

Martin (So, 26. 9. 2009 - 14:09)

P.: Čistou mánii jsem určitě nikdy neměl. Kdysi jsem si nastudoval, že u tzv. BAP II ani mánie nebývají, že jsou pouze hypománie a deprese. Určitě nejsem úplně mimo realitu. Je mně jasné, že když budu doktorům tvrdit, že mně nikdy nic nebylo a že jsem si vše vymyslel, tak mně neuvěří a budou to považovat za blud. Na druhé straně jim přeci nebudu říkat, co si nemyslím. Nebo ano? Čili jde o to, zda s tímto domnělým bludem dokážu žít nebo ne. Pokud budu schopen pracovat a fungovat jako manžel, tak si můžu myslet, co chci. Pokud se ale budu každou chvíli nějak hroutit, tak to asi není OK a mělo by se nějak řešit.
Souhlasíš s tímto závěrem?

P. (So, 26. 9. 2009 - 14:09)

Martine, ty na sobe citis neklid, ale ja z tveho psani citim sebeobvinovani, takze dalsi z priznaku, at uz cehokoliv.
Vem si, kolik lidi s BAP ma diagnostikovano pouze deprese, protoze hypomanie proste nepovazuji za nic nenormalniho a lekari je nehlasi. Navic BAP je definitivne diagnostikovano tehdy, kdyz lekar jasne vidi manii, jinak se diagnozy pohybuji od poruch osobnosti, pres depresi az ke schizofrenii. Jeste jsem neslysela, ze by nekdo mnoho let leceny ,byl propusteny s omluvou a s diagnozou "zcela psychicky zdrav".
Mozna u ciste deprese ma clovek sanci, ale jinak... Na poruchy osobnosti ani nezabiraji leky :(

Martin (So, 26. 9. 2009 - 13:09)

V pátek mně bylo velmi špatně a nebyl jsem schopen nikoho sehnat. Nakonec jsem si zajel přímo do PL a zde si popovídal s paní doktorkou. Příjemný rozhovor, nesnažila se mně nijak přesvědčit.
Dostal jsem jakési uspávadlo a papír, který mám v úterý předat svému panu doktorovi. Na konci je poznámka, která mě pobavila. Jako dg. si poznamenala schizoafektivní poruchu. Tedy něco mezi bipolární poruchou a schizofrenií. Tohle už nebudu komentovat, nechám to na panu doktorovi. Pokud mě pošle do PL, tak holt půjdu do PL. Stále ale trvám na tom, že - vyjma určitého neklidu - mně nic není a nikdy nic nebylo.

P. (So, 26. 9. 2009 - 06:09)

Ambro, mam naprosto stejny nazor jako ty!

Jinak vsem preji nadherny slunecny prodlouzeny vikend!

Ambra (Pá, 25. 9. 2009 - 20:09)

P: Ambra je Ambra.
Martin: Martine, je uplne jedno co clovek ma, hlavne aby byl v pohode a mohl normalne fungovat a neublizoval ani sam sobe ani okoli. To je muj nazor. Ja jsem tzv. normalni,zdrava, nebo jak to chcete, ten stres s manzelem byl k nevydrzeni a prestoze jsem se vzdy povazovala za silnou, proste ted vim ze i u toho cloveka s nejsilnejsimi nervy mohou okolnosti zpusobit, ze se mozek vycerpa a zacne stavkovat. Je to jako kdyz rikal myslim Nohavica o alkoholismu, ze kazdej mame ten kopec jinak vysokej (myslim miru co telo-mozek snese a vydrzi). Takze proste ted trpim depresi, zpocatku asi reaktivni, ted uz nevim - proste mozek se vycerpal a je potreba mu trochu pomoct. Taky jsem se tem lekum dlouho branila - ja jsem prece zdrava a nemocny byl muz: Tedka lituju ze jsem s nimi nezacla driv. Pomohly mi se ze vseho vyhrabat a postarat se o dceru. No a co ze je to chemie, kdyz to bez ni neslo a kdyz to bude nutny a budu je muset brat do konce zivota, tak to proste budu prat, pokud mi to umozni normalne fungovat. Lidi do sebe dobrovolne cpou vetsi svinstva - drogy, alkohol, zelenina plna pesticidu, maso plne antibiotik a hormonu atd. Nejakej lek uz nas nevytrhne, stejne umrit na neco musime. Takze proste realita je takova, a at se nam libi nebo ne, tak jsme tu a musime tu zit, a hlavne pak my co mame zodpovednost k detem a manzelum. Takze radim svuj stav prilis nepozorovat a nerozebirat a spis ho prakticky nejak resit. Tedy, pokud jsi toho momentalne schopen. Treba by fakt nebylo od veci si promluvit s doktorem, jak jsi tu psal. Drzim pesti.

P. (Pá, 25. 9. 2009 - 08:09)

obcas ctouci, dekuji za odpoved.

občas čtoucí (Pá, 25. 9. 2009 - 07:09)

Občas čtoucí je opravdu jen občas čtoucí..... Pro pořádek - nemám BAP, "jen" rekurentní depresi. Momentálně jsem ale OK...

P. (Pá, 25. 9. 2009 - 06:09)

Jeste jsem se chtela zeptat, abych si udelala poradek.
obcas ctouci=Ambra?

P. (Čt, 24. 9. 2009 - 21:09)

Martine, seber se a dej se do kopy! Tvoje zena a deti te potrebuji!!! A ver, ze setsakra vim o cem mluvim!!!

P. (Čt, 24. 9. 2009 - 21:09)

Taky si myslim, ze ne vsichni bipolarnici
naplnuji vsechny priznaky BAP a naopak nebipolarnici splnuji nektere priznaky BAP.

Napr. ja, kdyz si vzpomenu, ze behem 3 mesicu budu mit na krku 1,1 milionu dluhu, tak si asi pujdu opetovne do knihovny neco pujcit a precist o depresich. Jak rikaval Martin, tak asi tak...

Martin (Čt, 24. 9. 2009 - 20:09)

No jo, začíná mně to docházet. Ono je to asi opravdu jedno, jakou diagnostickou nálepku člověk dostane. Nálepka nemusí být přesná a může se časem změnit...
Přiznám se, že jsem se dostal pouhý krůček ke kapitulaci. Nemám ani depresi ani hypománii, to snad poznám. Přesto je jasné, že jsem se nějak dostal mimo realitu. Jak to? Co se děje a proč? Připadám si jako parašutista. Volný pád, není se čeho chytit - ale blíží se dopad.
Je to popření všech mých posledních příspěvků.
Potřebuji vypnout mozek, na nic nemyslet, nebýt. Nejde to, pořád MUSÍM myslet, je to hrůza.
Takže se zeptám svého doktora, zda bych neměl strávit pár dalších dní v PL. Já fakt už nevím, jak dál...:-(

Ambra (Čt, 24. 9. 2009 - 20:09)

Pro ty, co muj pribeh neznaji, jen dodavam, ze mu byla diagnostikovana BAP nekolika lekari i psychiatry, ale pote co mu jedna mlada nezkusena psychiatricka rekla, ze pokud nadmerne neutraci atd, takze to na BAP nevypada, se toho chytil a nikdo mu to proste nevymluví - vzdyt on je prece zdravy! Co dodat?

Ambra (Čt, 24. 9. 2009 - 20:09)

Martine, myslim, ze nic takoveho jako "klasicka BAP" neexistuje. Myslim, ze nazvy jako maniodepresivni psychoza nebo bipolarni porucha vzbuzuji v kazdem z nas podvedomou hruzu, pokud by se to melo tykat nas osobne. Ja se priklanim spis k nazvu afektivni poruchy - coz ve skutecnosti vystihuje podstatu veci. Kazdy, i zdravy clovek muze minimalne jednou za zivot prozit skutecnou depresi (vim o cem mluvim - muj byvaly muz taky tvrdi ze je zdravy, ze pry jsem ho neznala, ze je spatny, co chvili mne opoustel abych si nasla nekoho lepsiho - zadne klasicke manie se nekonaly atd. - takze muj byvaly muz mne dostal na psychiatrii taky! Ted jsem to ja kdo bere antidepresiva. To jen tak pro zajimavost. Kazdy jsme jiny, nikdo nejsme "normalni". Myslim ale, ze vubec nejde o to, pojmenovat nejakou diagnozu, ale spis o to, ze pokud cloveku jeho nestabilita, vykyvy nebo jine psychicke problemy, ci problemy ovladat sve chovani pusobi problemy ve vztahu sama k sobe nebo k okoli, pak je uplne jedno, jestli je to klasicka BAP, cyklothymie, nebo jak to nazves, ale proste v mozku je nejaka nerovnovaha a to je treba resit.

občas čtoucí (Čt, 24. 9. 2009 - 19:09)

Nejsem Lea, opravdu jen občas čtu příspěvky v této diskusi.

Martin (Čt, 24. 9. 2009 - 18:09)

P.: Taky by mě zajímalo, jak se daří Lee. U ní se opravdu jednalo o klasickou BAPku. Vůbec mám takový nepříjemný pocit, že na téhle diskuzi všechno končí nějak špatně...

Martin (Čt, 24. 9. 2009 - 07:09)

Deprese? Ale já se cítím dobře. Jenom mě unavuje nekonečné vysvětlování, že je vše v pořádku. Já z literatury dobře vím, jak by měla vypadat deprese. Lituji, nesplňuji snad jediný bod.
A abych vám ušetřil další poznámku - není to ani hypománie. Jsem klidný, nehodlám utrácet peníze, nepojedu do Prahy chodit nahý na Hrad a vykládat, že jsem nový Mesiáš. Takže ani to. Je to zvláštní, ale asi opravdu zbývá jen jediné řešení - že jsem zcela zdráv. Pro mnohé šokující, ale je to tak...

P. (Čt, 24. 9. 2009 - 06:09)

Leo?

Reklama

Přidat komentář