Reklama

Maniodepresivní psychóza

Lea (Út, 11. 12. 2007 - 06:12)

Jéje, jéje...pro mánii je charakteristický hlavně pocit, že "teď teprve žiju naplno, konečně jsem to já, můžu cokoliv, dokážu nemožné". Podle mě je třeba počkat, až to odezní. Noro, pokud manžel zrovna nezapaluje baráky a neutrácí kvanta za hlouposti, dá se to snad vydržet. Pak to s ním rozebrat a zkusit návštěvu odborníka. To si teda myslím já.

Nora (Út, 11. 12. 2007 - 06:12)

Ziji se svym manzelem pres sest let. Protoze jsem impulsivni osoba, byly nase hadky na dennim poradku od sameho zacatku. Vzdy vyvrcholily jeho arogantnim chovanim a sprostymi nadavkami, za ktere se pozdeji omlouval a stydel. Nedokazala jsem pochopit, jak se clovek s takovym srdcem muze v dane situaci tak zmenit. Muj muz prochazel v poslednim roce velkym pracovnim stresem a
a uplne se zmenil. Jeho nalady se stridaji tak casto, ze jsem si to nedokazala vysvetlit a zacala jsem hledat proc to tak je. Protoze jsem si myslela, ze to muze byt nejaka forma schyzofrenie, zacala jsem procitat vsechno ohledne teto nemoci, az me to privedlo na maniodepresivni psychozu. Zjistila jsem ze muj muz ma presne priznaky manie. Zajimalo by me, kdyz si takovy clovek neprizna, ze je nemocny a pravdepodobne o neho uslysim, ze potrebuji psychiatra ja, jakym zpusobem mu mam oznamit, ze je nemocny a dostat ho k doktorovi. Exsistuje nejaka dobra taktika jak jednat s clovekem postizenym manii? Dekuji Nora

Martin (Po, 10. 12. 2007 - 16:12)

Lence: je tam toho opravdu dost:
http://www.stopstigmapsychiatrie.cz/maniodeprese/index.html
Lee: jsem rád, že se daří. I já jsem teď celkem v pohodě :-)

Lea (Po, 10. 12. 2007 - 12:12)

No, už spím 6-7hodin denně, chodím do práce, která mě baví a pořád je mi bezvadně, ale už ne tak euforicky...kdyby to takhle vydrželo až do smrti:-)

Lenko, kolik je dceři roků?

Martin (Ne, 9. 12. 2007 - 20:12)

Ahoj Lenko. Teď už musím domů, ale zítra ti tady napíšu nějaké vhodné odkazy na internetu. A pokud bys potřebovala osobní zkušenosti, tak se můžeš ptát přímo mě :-).

Lenka (Ne, 9. 12. 2007 - 18:12)

Mám dceru, která tímto onemocněním trpí. Chtěla bych vědět, jak jí mohu nejlépe pomoci. Uvítám jakékoli informace o této nemoci.

Děkunji.

Lenka (Ne, 9. 12. 2007 - 18:12)

Mám dceru, která tímto onemocněním trpí. Chtěla bych vědět, jak jí mohu nejlépe pomoci. Uvítám jakékoli informace o této nemoci.

Děkunji.

Martin (Po, 3. 12. 2007 - 16:12)

Ano, co je jisté v psychiatrii... Jde spíše o to, zda dané léky zabírají nebo ne. Třeba některá neuroleptika se mohou dávat na BAP i na schizofrenii. Tvoje doktorka je každopádně odvážná. Podle toho, jak jsi tady nedávno neustále ponocovala, bych to viděl spíše na delší léčbu...

Lea (Pá, 30. 11. 2007 - 09:11)

Moje doktorka neví jistě, jestli mám BAP. Uvažuje o vysazení neuroleptik tak za 2měsíce. Snad to teda zvládnu i bez těch pilulek.

Martin (Út, 20. 11. 2007 - 18:11)

Zyprexu jsem už vysadil, ale je pravda, že když je třeba, tak působí velmi dobře. Opravdu se po ní rychle přibývá. Seroquel neznám, ale obecně každé neuroleptikum má jako vedlejší účinek přibývání na váze. Takže pozor :-)
Jako polykač pilulek se stále nejsem schopen cítit. Určitě by to šlo i bez nich...

Lea (Čt, 15. 11. 2007 - 07:11)

Martine, kašli na to, nejsi žádný bačkovák :-)Ber se jako polykač pilulek, no a co, každý má něco. Taky jsem nad tím, pravda, uvažovala, o té "náladě"...Stačí nějaká zastrčená nepříjemná myšlenka, pak spustí "divný" pocit a začnu mít strach. Teď už ale dlouho mám pocity jen příjemné. Jo, a nepiju už tolik. Tak jednou týdně 2decky hodně naředěného střiku. Nikdy bych do sebe neřekla, že nebudu mít chuť pít...Po Zyprexe se prý dost přibírá, jak to máš? A nevíš, jestli i po Seroquelu? Zdá se mně, že nějak rostu:-)

Martin (Út, 13. 11. 2007 - 20:11)

No, jde to. Jakž tak. Beru teď dost léků, takže ani nevím, jak se vlastně cítím.
Jsem rád, že už začínáš rozumně spát. I já teď spím celkem dobře. Zkusím ale pomalu vysadit jedno antipsychotikum (Zyprexu), co to udělá. Je to v souladu s doktorem - ostatní léky beru dle dohody.
Připadám si jako bačkorák, který musí své problémy řešit léky. Zdá se mně, že lidé kolem mě mají daleko větší problémy a zvládnou je vyřešit bez léků. Nějaká "nálada" jim nevadí, přenesou se přes to. Hmmm, ach jo.

Lea (Út, 13. 11. 2007 - 08:11)

Už jsem stabilizovaná, příští týden jdu k psycholožce. Moc by mě zajímalo, jak se má Martin...

Lea (Čt, 8. 11. 2007 - 14:11)

Jsem pohodlný, oooou:-)

Lea (Čt, 8. 11. 2007 - 14:11)

U zubaře v pohodě, mudr.nasadila vyšší dávky seroquelu a přidala rivotril,spím už 6 hodin, ale jsem jako připitá během dne. Není to špatné, ale například dneska jsou za hodinu třídní schůzky a já tam raději nejdu, asi bych sebou sekla...

Lea (Út, 6. 11. 2007 - 03:11)

...mimochodem-dnes jdu k zubaři:-)

Lea (Út, 6. 11. 2007 - 02:11)

Martine, já byla u Mudr.minulé úterý. Tehdy mi vysadila AD a lamotrigin, ponechala jen seroquel, zvýšila u něho dávkování na 3x denně 100mg. Jsem po něm klidnější, unavenější, ale s tím spaním se to nezlepšilo (jak je ostatně vidět podle času přidání příspěvku). Zajdu tam dnes. Uvidíme. Taky mám dojem, že to moc dlouho už nemůžu vydržet, i když jinak je mi moc dobře, ale tělo už se brání. V sobotu ráno po 2,5 hod.spánku jsem si zacvičila, za hodinu pak mně bylo, jako by mi upír vysál tak 1,5 krve a zase to bušení srdce a když jsem zavřela oči, zrakové halucinace-nebyly nepříjemné, ale divné mi to bylo. Včera jsem si koupila žen-šen, ať trochu tu odolnost organismu posílím.

Lea (Út, 6. 11. 2007 - 02:11)

Tino, taky by mě zajímalo, jak to s tím lithiem je. Doktorka mi ho posledně nabízela. Nezeptala jsem se ani na vedlejší účinky a hned jsem ho odmítla. Našla jsem si toto:Lithium stabilizuje jak naše buňky, tak naše nálady. Lidem s maniodepresivní chorobou užívání lithia brání, aby psychicky zkolabovali. Lithium působí také jako prevence depresí u těch pacientů, kteří trpí těžkou recidivující depresí. Lithium zmirňuje a zkracuje recidivy, brání jim a prodlužuje období mezi nimi.
Lithium je nutno brát pravidelně a musí se udržovat jeho správná hladina v krvi. Je-li ho příliš málo, pak neúčinkuje, a je-li ho příliš mnoho, pak způsobuje vedlejší účinky a může ohrozit i život. Množství lithia, které je třeba brát, se pro každého individuálně určuje krevními rozbory.
Než začneme brát lithium, je třeba absolvovat krevní testy, aby se zaručilo, že nám dobře fungují ledviny a že chemické látky v krvi jsou v náležité rovnováze. Každý pacient se také musí podrobit vyšetření srdce.

Karel Janíček (So, 3. 11. 2007 - 03:11)

Moje holka když má ty manický stavy tak by chtěla furt šukat a nestačím ji ale v depce zase třeba měsíc hovno

Tina (So, 3. 11. 2007 - 00:11)

Ahoj,máte někdo zkušenosti s lithiem? Beru ho už dobrých 9 měsíců, ale nepřipadá mi, že by to mělo nějaký efekt, navíc mám fakt docela strach z vedlejších účinků.
Budu ráda za příspěvek.
Díky
Tina

Reklama

Přidat komentář