Reklama

Maniodepresivní psychóza

Scharm (Út, 12. 12. 2006 - 00:12)

Ahoj,
já vlastně nevim proč mam potřebu ti na to odepsat... je mi 17 a žiju v rodině, kde MDP trpí otec a bohužel po něm i můj bratr.. (jen tak mimochodem.. docela klišé, ale dneska bratra odvezli do léčebny, právě kvůli MDP)Ono v podstatě nic s člověkem kterej nejspíš trpí MDP nejde nic udělat... do léčebny ho nezavřeš, když začne bejt hodně mimo protože je plnoletej a musí chtít sám.. takže jen až ve chvíli, kdy někoho napadne a nebo je opravdu ve vážnym stavu... no prostě... kdyby si chtěl někdy nějakou radu nebo informaci nebo si prostě o tom pokecat s někym, kdo má aspoň trochu páru o co jde(a ze mě by mohl bejt už odborník,kolik toho o týhle nemoci vim a kolikrát sem si toho už stačila za těch pár let na světě prožít..)tak se ozvy Scharm"seznam.cz a nezoufej tvrdí se, že po určitý době to snad i pozvolna zmizí tak jak se to oběvilo s pozdravem Scharm

Petra (So, 9. 12. 2006 - 11:12)

ahoj, je to strašně zvláštní, poslední dobou jsem začala uvažovat, jestli stavy, které se mi občas stávají, neznamenají nějakou psychickou poruchu. Jsem úplně normální holka, ale občas mívám strašně úzkostné stavy. Jsem pořád v pohodě, ale jsou dny kdy je mi strašně na nic, ze všeho, všechno mi přijde strašně marný. Bolí mně u srdce a nedovedu myslet na nic jiného. Přítel mi říká, že jsem přecitlivělá, nevím co si mám o tom myslet.. je to normální?

Kdf (Čt, 7. 12. 2006 - 22:12)

Mám bratra, kterému je 28 let. Podle toho jak se chová má asi MDP. Chodí občas k jedné psychiatričce, ale ta mu tvrdí, že je zdráv. Tvrdí, že je pro ni slunce. Brácha si nepřipouští, že je nemocnej. V čínském horoskopu je kůň a tak si myslí, že má i vlastnosti koně. Někdy ma dobrou náladu a někdy velké deprese a je agresivní. Navštívit jiného psychologa nebo psychiatra nechce. Je to čím dál horší. Nevíme co s tím.

Martin (Út, 5. 12. 2006 - 23:12)

4 Honza: Ja bych zkusil nějaké meditace kontrola zpomaleného dechu a jogínská cvičení. Mne to pomáhá.

Honza (Út, 5. 12. 2006 - 22:12)

Moje problémy začaly asi před 2 léty.Přestal sem se stýkat z kamarádama a začaly se u mne projevovad depresivní stavy.Začátkem léta jsem se vyučil a našel si známost.Vše se zdálo být naprosto v pořádku a deprese ustoupily.Vyučil jsem se a nastoupil jsem na další odor obráběč kovů a tam se mé stavy zhoršily.Začlo to depresemi a ůzkostnými stavy a kažodenim stresem z ničeho.Nebylo dne abych se nepřipravoval vňitřně na další vnitřní boj mezi lidma.Začalo se to stupňovat víc a víc až sem se jednou vrátil domů a měl sem pocit jako by se mi pres hlavu přelila vlna nejodpornějších myšlenek a měl sem chut zkoncovat se životem.Do večera jsem to nejak přechodil a navečer to přišlo zase zbělely mi konečky prstů začlo mi bušit srdce a měl sem strašný strach.V tuto chvíli chodim na psychiatrii a předepisují mi nějaké antidepresiva a každý den chodím na injekce.Ale nic nepomáha.Život uz pro mne ztrácí smysl a deprese a stavy uzkosty a strachu přetrvávají.Nevím co si mám počít prosim o radu.

Pety (Út, 14. 11. 2006 - 11:11)

Ahoj, můj přítel asi pře 8 lety byl na psychiatrii s podezřením, že bere drogy. Nezjistili nic, ale prý má MDP. Nevím, podle čeho tuto diagnózu udělali, protože on nikdy netrpěl žádnými depresemi. Léky taky žádné nebere. Myslíte, že se spletly nebo je i nějaká lehčí forma?

melinda (St, 8. 11. 2006 - 00:11)

ZKUS SE S TÍM POPRAT,ŽIVOT JE DAR,taky beru 3 roky sertralin a na noc neurol a žít se musí.Vzdát to je moc jednoduché,věř mi,zase bude líp

agul (St, 8. 11. 2006 - 00:11)

Ahoj, mám BPA a momentálně depku jak hrom. Měla jsem byt ve středu u psychiatra,ale nic se nekoná, kašlu na to jsem zavřená doma a nikam se mě nechce. Život je na h...o. Jo a co se týká těch léků, tak nemám pocit, že by to nějak zabíralo...(Depakin, Defobin, Neurol, Lexaurin...) - pořád to je stejný....pa

Ivana (So, 7. 10. 2006 - 16:10)

zjednodušeně je to psych. onemocnění, kdy se u dotyčného střídají stavy manie (překypuje energií, přehnaná činorodost apod.) se stavy deprese (což je pravý opak, naprostý útlum, ztráta zájmu o okolní svět, pocit beznaděje apod.). Jedna fáze může trvat i několik měsíců. Léčí se antidepresivy, ale to asi spíš zmírňuje příznaky než by to vedlo k úplnému vyléčení...

Tereze (Čt, 5. 10. 2006 - 14:10)

ADHD není nutné léčit farmaky.Jde spíše o vysokou náročnost pro rodiče.V 6-ti letech mají děti vysoce vyvinutou fantazii a pak se může stávat,že v ní ulpívají-dle dospělých více než je zdrávo.Pokud s tím rodiče neumí pracovat bylo by vhodné navštívit děts.psychologa a tam se poradit.A zbytečně nepanikařit s psychiatrickými nálepkami;to spíše ukazuje na úzkostné rodiče.

Tereza (Út, 3. 10. 2006 - 17:10)

Ahoj, nevím, kam se obrátit, tak píšu sem. Moji dobří známí mají 6letého chlapce. Má od psychiatra diagnostikovanou ADHD (nic jiného), ale není léčen žádnými farmaky. Problém je v tom, že mluví "z cesty". Třeba na otázku, kam dnes půjde odpoví, že jede do bazénu. Přitom do žádného bazénu nejede. Nebo jen tak venku na procházce řekne, že sní všechno máslo. Těžko se to popisuje, ale žije jakoby ve svém světě, kterému nikdo nerozumí. Nedokáže mluvit tak, aby to dávalo smysl. Rodiče jsou zoufalí. Kam by se ještě mohli obrátit? Mají strach, aby to nebyla schizofrenie.

Dadka (Po, 2. 10. 2006 - 14:10)

je možné aby pacient s touto chorobou si sám
ordinoval kdy má vysadit lék obsahujhící
serotonin/hormon dobré nálady/?
V období manie je nutné brát jiné léky než v období deprese?

Monika (Ne, 24. 9. 2006 - 13:09)

Zdravim vas, moja mamina tiez trpi na MD, teraz akurat opat prehupla do stadia manie... a je to s nou velmo tazke, pretoze jej vecny problem je, ze ked je v stave manie, odmieta brat predpisane lieky..par krat uz bola aj hospitalizovana, napriek tomu jej nijako nevieme vysvetlit, ze lieky su pre nu dolezite..mate niekto taku skusenost? ako jej to vysvetlit?

Martin (Po, 21. 8. 2006 - 22:08)

4 Iva: Tohle platí jak BAD tak u schizofrenie (i když novější publikace uvádějí že cca 1/3 lidí s diagnosou schizofrenie se zcela vyléčí osobně vím jedné osobě co byla kvůli schizofrenii hospitalizovaná cca před 10-15 lety je v plném ID ale i když dokonce nebere předepsané léky tak se u ni tato nemoc už podruhé neprojevila těžko říct jak je to u lidí s maniodepresí)
Na druhé straně existují hypotezy že tak do deseti let by měli být k dispozici léky které by uvedené duševní nemoci zcela vyléčili. Problém je že tato oblast medicíny není tak finančně výnosná (možná s výjímkou antidepresiv ale maniodepresici potřebují především thymoprofylaktika - léky na stabilizaci nálady) a víc se investuje do různých Viager a Arginmaxů.

Iva (St, 16. 8. 2006 - 16:08)

Katko, moc ráda bych tě potěšila, ale mám pocit, že se MP nevyléčí, jen se "léčí". Dají se zmírnit stavy deprese i mánie, ale v tom vyléčení jsem pesimistická. Asi nejdůležitější je brát AD, při vysazení může dojít snad až k sebevraždě. Asi zbývá poctivá, doživotní medikamentozní léčba.

katka (St, 16. 8. 2006 - 16:08)

ahojky všichni, mám s touto nemocí spoustu zkušeností. moje mamka tím trpí už 10let, doktoři říkají,že je tato nemoc léčitelná, ale mě se to nezdá... vy máte zkušenosti,že se tato nemoc vyléčila.
děkuji za odpověď, Katka

Jam (Ne, 30. 7. 2006 - 16:07)

u mne to bylo přesně naopak... přehulení trávou - pak schizofrenie a to vyvolalo maniodepresivu.... :(

Návštěvník (Ne, 30. 7. 2006 - 14:07)

___________ _______
/ / /
/ / /
_________/ /____________/

Návštěvník (Ne, 30. 7. 2006 - 13:07)

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm mhhhhhhhhhhhhhhhhhh achhhhhhhhhhhhhhh ochchchcchhhhhh jééééééééééééééééééééééééééééééééé

mari (St, 1. 2. 2006 - 18:02)

zdravím pane doktore, mám pár dotazů. Bude mi teprve 14let, ale tuto nemoc pociťuji již asi 3 roky. Na wikipeda.cz jsem se doopravdy dozvěděla, že tohle vše na mě sedí a že cítím to samé. Ví to o mě jen má nejlepší kamarádka, i jaké životní události se mi stále opakují a jaké to tedy s největší pravděpodobností způsobili. Nikdo jiný to neví a ani se nehodlám nikomu více svěřit. Chtěla bych se zeptat, jestli může něco ty horší stavy (když myslím na sebevraždu a několikrát jsem se i pokusila) zlepšit, aniž bych docházela k psychiatrovi nebo psychologovi. Prostě tak, aby o tom nemusel nikdo z mého olokí vědět. Pravděpodobně jsem zrovna v těchto pár dnech na lepší cestě, ale čím dál víc se bojím, že zase propadnu tomu nejhoršímu. Předem děkuji za odpověď, nejlépe kdybyste mi odpověděl na mail...ale sem mi to jistě vadit nebude. Děkuju

Reklama

Přidat komentář