Reklama

Postrach českých škol? Epidemie nikotinových sáčků.

České základní a střední školy bijí na poplach! V tomto prostředí se totiž množí případy, kdy studenti užívají žvýkací tabák nebo nikotinové sáčky. Problematické produkty, jejichž dostupnost podléhá jenom samoregulaci výrobců, s sebou nesou závažnou škálu možných zdravotních rizik včetně silné závislosti.

Alarmující je fakt, že se množí případy, kdy jsou tyto bílé pytlíčky dostupné čím dál mladším ročníkům. Obecná informovanost v české společnosti ale chybí, zní z Národní linky pro odvykání 800 350 000.

Ze závěrečné zprávy o závislostech Státního zdravotního ústavu za rok 2021 vyplývá, že nejvíce uživatelů nikotinových sáčků najdeme opravdu v těch nejmladších věkových skupinách. Mezi lidmi od 15 do 24 let věku je užívá 6,6 % Čechů, přičemž se jedná o mírně rostoucí tendenci. Podle Martiny Koziar Vašákové z České pneumologické a ftizeologické společnosti přitom s nikotinovými sáčky zkušenost až polovina žáků 5. a 6. tříd tuzemských základních škol.

Bezproblémová dostupnost a žádná regulace

Zkušenosti odborníků ze základních škol naznačují, že první kontakt probíhá už na školách samotných. Nesmíme zapomínat ani na poměrně masivní mediální masáž, kterou kvůli podpoře prodejů nikotinových sáčků i jiných alternativ ke klasickým cigaretám produkují všechny významné tabákové společnosti. S reklamou na tyto produkty se setkáváme v hromadné dopravě, úplně běžně pak v trafikách. Tyto společnosti těží z toho, že mohou propagovat výrobky, u kterých jim to omezení reklamy umožňuje,“ přibližuje problematický trend Zuzana Hrzalová, ředitelka Národní linky pro odvykání 800 350 000 (NLO).

Reklama

Nebezpečí nikotinových sáčků nespočívá ani tak v tom, že by byly zásadně škodlivější než klasické cigarety, ale v tom, že na rozdíl od běžných tabákových výrobků nepodléhají žádné zákonné regulaci. Jak už název napovídá, nikotinové sáčky obsahují jen nikotin, nikoliv tabák jako takový. Proto se na ně veškerá omezující legislativa proti tabáku nevztahuje. To nemění nic na tom, že jsou vysoce návykové a z výše zmíněných důvodů i lépe dostupné dětem a mladistvým. Cenově zákazníka vyjdou srovnatelně jako krabička cigaret.

Odborníci varují, že obliba nikotinových sáčků a žvýkacího tabáku roste právě na základních a středních školách. V nedávné době na tento boom upozornila například Klinika adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Experti napříč spektrem se shodují, že by se potenciální uživatelé neměli nechat uchlácholit tím, že jsou tyto výrobky méně škodlivé pro plíce, srdce nebo cévy. V negativním smyslu je kompenzují problémy se sliznicemi dutiny ústní a zažívacího ústrojí. Předávkování může vést až k otravě nikotinem a selhání celého organismu. Nejviditelnějším rizikem je ale rychlý nástup silné závislosti na nikotinu samotném. To je provázeno navyšováním tzv. tolerance, což uživatele nutí neustále zvedat pravidelné dávkování látky.

Sáčky nejsou dobré ani pro odvykání

Ze zkušeností Národní linky pro odvykání 800 350 000 vyplývá, že se počet volajících, které trápí závislost na nikotinových sáčcích, rok od roku mírně zvyšuje. Nejlépe to lze ilustrovat na tom, že zatímco za celý rok 2018 vypořádali odborní konzultanti pouze jeden hovor na téma nikotinových sáčků, za necelý půl rok od začátku roku 2022 se na ně s tímto problémem obrátilo už 26 volajících. Klienti nejčastěji volají, protože nechtějí být závislí a stěžují si na nepříjemné průvodní příznaky typu úzkostnosti nebo nepříjemných fyzických i emočních abstinenčních projevů. Mezi hlavními důvody, proč se sáčky vůbec začali, se nejčastěji objevuje nadměrná stresová zátěž.

„Není výjimkou, že se na nás obracejí závislí na tabáku, kteří používají nikotinové sáčky pro účely odvykání. Logicky jde v drtivé většině případů o jedince, kteří užívají buď normální cigarety, nebo nějakou alternativu. Je ale nutno zdůraznit, že nikotinové sáčky rozhodně nejsou vhodným nástrojem pro odvykání. Je s nimi totiž spojeno riziko silné závislosti, která je ještě umocněna tím, že dávku nikotinu uživatel nemůže nijak regulovat. Na naše konzultanty se ale často obrací i blízké osoby samotných uživatelů – to se pak primárně bavíme o rodičích, kteří volají kvůli svým dětem,“ zmiňuje Ladislav Dékány, adiktolog a odborný garant Národní linky pro odvykání 800 350 000.

Za závojem nevědomosti

Možné vysvětlení tohoto znepokojujícího trendu nabízí adiktolog Dékány. Společnost – a tudíž často ani sami rodiče – nevnímají výrobky jako vaporizéry nebo nikotinové sáčky jako něco špatného. Mediální propagace tabákových firem totiž působí podprahově, a ač to vyloženě neříká, vyvolává u uživatelů pocit, že jde o výrobky se zanedbatelnou mírou rizika. Informovanost o skutečných dopadech na zdraví je mizivá – o čemž svědčí i fakt, že se nás většina volajících v první řadě ptá, zda mají třeba nikotinové sáčky vůbec nějaká rizika. Obecně víme, že tabák je problém. O nikotinu se ale ve společnosti všeobecně moc v negativním smyslu nemluví,“ dodává.

Nikotinové sáčky jsou specifickou variantou takzvaných alternativních tabákových výrobků, které jsou populární zejména v asijských státech a v rámci Evropy ve Skandinávii. Ty se těší vysoké oblibě především mezi mladšími generacemi – ve velké míře je užívají hlavně studenti a dospělí i dospívající sportovci. U tohoto typu produktů při užívání nevzniká dehet ani oxid uhličitý, nicméně jsou stále zdrojem intenzivní a pravidelné dávky nikotinu – stimulační efekt se díky vstřebávání přes sliznici dutiny ústní dostavuje prakticky okamžitě. Konkrétně nikotinové sáčky obsahují pouze nikotin, nikoliv tabák jako takový. Stále ale jde o produkt příbuzný žvýkacímu, šňupacímu a porcovanému tabáku.

Reklama

Komentáře

Karel (St, 31. 8. 2022 - 10:08)
No on je odvěký problém v tom, že každý živý tvor podvědomě vyhledává prostředky a situace, které mu navozují rozkoš. Drogy, alkohol, jídlo, sex atd. Viděl jsem kocoura, který rozdrápal kořen Šanty kočičí, lehl si k němu a inhaloval. A když od toho vstal, tak nemohl ani chodit.
kolemjdoucí (St, 31. 8. 2022 - 11:08)
a hlavně přitauje a láká vše zakázané. Kolik puberťáků z mé generace právě proto začalo kouřit, protože se to nesmělo a protože někdo neustále bil na poplach. Nejvěší škodu nadělají někdy paradoxně právě experti na odvykání, různé linky a ligy proti něčemu - viz. Obecná škola a zákaz olizovat namrzlé zábradlí. Chcete zvýšit konzum nikotinu? Jdete na to dobře!
Jarmila (St, 31. 8. 2022 - 13:08)
Tak ono dnes je to sice zakazane zakonem, ale jinak se to spolecnosti mnohem vice toleruje nez drive. Ja jsem v detstvi chodila kourit tajne do sklepu v panelacich, nikdo nas nesmel videt. Dnes decka kouri bezne kus od skoly a vsem lidem je to jedno, nikdo se jim neodvazi cokoliv rict.
Karel (St, 31. 8. 2022 - 13:08)
Nikdy lidi nechlastali tolik jako za prohibice v USA
Karel (St, 31. 8. 2022 - 14:08)
My jsme jako děti kouřili tajně na otevřených lodžiích na sídlišti v Praze. Poprvé jsem kouřil v roce 1987 v 10 letech. Startky za 4 Kčs. Vajgly jsme házeli z balkonu. Divím se že nikde nic nechytlo. Ale až v 15 letech mi otec řekl, že jestli zjistí, že kouřím, tak prý od něho dostanu na prdel. Jinak matka kouřila na hajzlu. To jsem nikdy nepochopil. Jak v páté třídě.
Tomáš (Čt, 1. 9. 2022 - 23:09)
Já to měl podobně. I na tu prdel jsem nakonec dostal - a docela slušnou sadu. Nechal jsem se nachytat sousedkou, která to za tepla napráskala tátovi. Ale to jenom zvýšilo ten pocit, že je to hozná frajeřina, když za to hrozí pořádná sankce. Připadal jsem si pak nárámně chlapsky, když jsem měl zadek jak řešeto a ještě ten den jsem dal dalšího páva. Kdyby mě ta sousedka vyhmátla podruhý, tejden bych si nesednul, ale nemyslím, že bych pak přestal. A co já vím, u ostatních to bylo taky tak. Kouřit znamenalo nic si z těch zákazů nedělat a hrozby snášet s klidem indiána u mučícího kůlu.
Návštěvník (Pá, 2. 9. 2022 - 16:09)
Asi jsi dostal ještě málo...
M. (St, 31. 8. 2022 - 14:08)
Dnes na základkách kouří, pijí nebo něco užívají skoro všichni. Přijde mi to hrozné...Zažila jsem dokonce, že při školním výletu přišla před autobus matka jednoho žáka a řekla mu před všemi: "Vole, zapomněl sis doma cigára" a podala mu balíček.
Pavel (Čt, 1. 9. 2022 - 13:09)
Vždyť ty výrobky jsou vyloženě zaměřeny na děti a mladé. Koukněte ty obaly, příchutě! Děckám to musí připadat "cool"
Karel (Čt, 1. 9. 2022 - 13:09)
No tak to je jasné, že tyhle nové výrobky budou kupovat hlavně mladí. Já bych si to asi ve svých 45 letech nekoupil. Začínal jsem v 10 letech na Startkách a na klasických cigaretách už to dojedu až do smrti. I když kvůli tomu musím chodit ven. Jsem prostě stará konzerva.
Nikol (Čt, 1. 9. 2022 - 17:09)
No podobne je nyni modni vaping.
Tomáš (Pá, 2. 9. 2022 - 21:09)
To nemyslím. Prostě to jenom nefungovalo. Nebo to spíš fungovalo obráceně: kluk, co si nedělá nic z morálního kázání a klidně zkouší to, před čím ho varovali, byl drsnej. Kluk, kterej za to dostal, ale klidně to dělá dál, byl ještě drsnější. To je prostě povaha zákazů - vždycky představujou pokušení. Jo, kdyby tehdy táta místo trestu jenom zklamaně zakroutil hlavou řekl třeba: netušil jsem, že budeš takovej slaboch abys kouřil - to by na mě asi udělalo větší dojem.
Mr. Nikotin (So, 3. 9. 2022 - 12:09)
Mě zaulaj ten nadpis: Postrach českých škol. A tak jsem zauvažoval, kdo všechno do té kategorie spadá:
učitelé a jejich metody,
politici, se svou tendencí zvěčnit se nějakou reformou (která vše zhoší),
rodiče-kverulanti,
přetežování žáků,
.... klidně se přidejte: kdo nebo co všechno je postrachem českých škol? Možná ten nikotin není jediným a největším problémem a možná v něm žáci hledají úlevu od všech dalších postrachů škol
Linda (So, 3. 9. 2022 - 12:09)
ano to je zajímavý postřeh. U holek vidím i strach z toho, co řeknou kámošky na novou bundu, na nový batoh. Ale to je tak nějak problém dnešních dospívajících dívek obecně, ne jenom ve škole, Mají na to hodně vliv sociální sítě, kterým se dítě chodící do školy neubrání. Ono i to kouření či vajpování začnou často děcka dělat proto, aby nevypadly z party. Děcka hodně řeší značkové oblečení, mobily...dítě může vypadnou z "kruhu vyvolených" velmi rychle a pak může začít trpět pocitem méněcennosti, depresemi, úzkostí chodit do školy. Je to dnes velmi těžké, když velká část společnosti pití alkoholu a kouření dětem toleruje. Já podobné problémy řešila až na VŠ, kdy si již člověk dokáže stanovit "hranice hříchů", za které nechce jít.
Tanja (So, 3. 9. 2022 - 22:09)
To je fakt, já si vzpomínám, jak se na začátku devadesátek objevil piercing. Profesionálních salónů moc nebylo a rodiče o tom nechtěli ani slyšet. A tak jsme si propichovaly břicha amatérsky. Každá správná holka to najednou musela mít. Když neměla šikovnou kámošku, tak ukecala někoho z kluků a nechala si zabodnout spínáka do holýho pupíku. Ale zlatej piercing. To jsme ještě ani nepociťovaly jako tlak skupiny, jako že by to byla nutnost, spíš jsme to záviděly a chtěly to zkusit taky. To byla ještě svobodná rebelie. Dnešní generace je mi líto. Tam je ten tlak naprosto jasnej. A už to není hra a rebelie, už je to diktát.
padesátnice (Ne, 4. 9. 2022 - 12:09)
To v osmdesátkách nám stačilo ke štěstí mít zavěšený řetěz z céček nebo zapíchnutý spínací špendlík s korálky a barevné svorky na papíry v kapsičce na džínové vestičce
Návštěvník (Ne, 4. 9. 2022 - 17:09)
Když to tak pročítám, 80. leta., 90. leta a dnešek, uvědomuju si, že pokrok se ubírá nezadržitelně vpřed... přímo do prdele.
Simona (Út, 6. 9. 2022 - 15:09)
Já bych řekla, že postrachem nejsou rodiče kverulanti, ale spíš rodiče, kteří chtějí udržet nesmyslné status quo - biflování, plno domácích úkolů, nevhodné testování a známkování - prostě: "když jsme to přežili my, přežijí to naše děti taky". Ale doba se změnila. Již nebude potřea tolik dělníků do továren, montoven...
Karel (Út, 6. 9. 2022 - 15:09)
Jo to je pravda, že již nebude potřeba tolik dělníků do továren. Žádné továrny už ani nemáme. Všechny byly rozkradeny nebo zkrachovaly. Z Ostravy odcházejí lidé, neboť tam není práce. Už si nevyrobíme ani špendlík. Všechno musíme dovézt z Číny. Slovy babičky z Pelíšků "A skláři nebudou mít co žrát".
Reklama