Reklama

Jak se s dětmi učit, aby to nepoznaly

Přimět malého školáka k učení je někdy nadlidský výkon. Pokud zrovna řešíte podobný problém, můžou se vám hodit tipy, které se osvědčily zkušené mamince čtyř dětí Štěpánce Štrougalové z Baby Clubu Juklík.

Znáte to sami - z nudného školení, při kterém skoro usínáte, vám nejvíc utkví v paměti puntíkovaná kravata přednášejícího, ale co říkal, si už za pár hodin nevybavíte. S dětmi je to podobné - sedět hodinu doma na židli a biflovat počty nebo písmenka, vydrží jen ti nejukázněnější jedinci - a i ti jenom někdy. Navíc to nemívá žádoucí efekt. Mnohem lépe funguje, jak ostatně tvrdil už Jan Ámos Komenský, propojit učení s hrou. „Možností je spousta, jen je třeba postupovat nenápadně, aby děti naši „lest“ neprohlédly. Pokud se vám ale podaří je zaujmout a nadchnout pro hru, ani je nenapadne, že se vlastně učí,“ radí Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, dětského centra, kde se děti nejen učí plavat, ale kde mají i možnost se po všech stránkách zábavnou formou vzdělávat.

Co se osvědčilo:

Doma...
+ Propojit počty s kreslením. Namalujte kornoutky na zmrzlinu a nechte děti domalovávat a počítat kopečky. Kolik kopečků sní brácha? Kolik dáme tátovi? Podobně se osvědčil i vláček.
+ Využít obrázková razítka. Děti razítkování milují. Nechte je místo psaní čísel natisknout třeba 3 medvídky + 2 medvídky a pak tolik medvídků, kolik je výsledek.
+ Obstarat magnetky na lednici. Pokud pořídíte sady čísel i písmen, můžete donekonečna s dětmi skládat příklady i celé věty.
+ Zahrát si na obchod. Vyrobte s dětmi papírové peníze a vžijte se do role zákazníka. Vaše dítě si bude jako prodavač připadat důležitě a je jedno, zda vám bude „prodávat“ hračky, nebo zeleninu.
+ Větší korálky. Co takhle udělat babičce překvapení? Kolik korálků je třeba navléknout na šňůrku, aby vznikl krásný náhrdelník?
+ Kostky. Jednoduchá hra, která děti zabaví, kdykoli budou mít dlouhou chvíli. Házení a sčítání se hodí i do malého prostoru. Stejně tak „Člověče, nezlob se“ je pro procvičování počtů ideální.
+ Pořídit tabuli. Třeba tu nalepovací na lednici. Během přípravy večeře na ni můžete psát dětem příklady. Anebo je nechte napsat, co je třeba dokoupit.
+ Počítat při vaření. Nechte děti dělat na pracovní desce hromádky rýže, čočky, fazolí atd. a učte je přitom pojmy - víc, míň, vyšší, nižší, širší, užší...
+ Využít servírování. Požádejte dítě, aby dalo na talíře počty knedlíků podle přání strávníků, anebo kolečka okurky, rajčátka atd.
+ Scrabble. Oblíbená hra je skvělá k procvičování jednoduchých slov. Nebo dejte dítěti pro začátek první a poslední písmeno, aby se dovtípilo, jaké má přiřadit písmenko (P-S, L-S, pes, les...)
+ Hračky. Zvláště kluci budou nadšení, když si s nimi budete po zemi posílat autíčka. Závody společně komentujte - červený je pátý, žlutý by byl první, kdyby předjel ještě dvě...

V terénu...
+ Chodit pozorně po ulicích. Nechte si od dětí předčítat názvy obchodů, ulic, texty na reklamních billboardech či SPZ projíždějících automobilů.
+ Sledovat SPZ automobilů. Při cestování nechte děti číst SPZ aut jedoucích před vámi a spočítat na nich všechna čísla. Stejně tak mohou sčítat čísla u popisných cedulek na domech.
+ Využít dopravní zácpu. I čas zde strávený můžete využít pro opakování. Kolik je ve vedlejším pruhu červených aut? O kolik aut vepředu je ta modrá dodávka?
+ Velký nákup. V obchodě požádejte dítě, aby přineslo třeba 3 papriky a 5 rajčat... Může také samo zaplatit ze svěřených peněz a spočítat si, kolik mu má pokladní vrátit.
+ Jídelní lístek. Při čekání u stolu v restauraci vybídněte děti, ať vám přečtou na jídelním lístku třeba všechna jídla, v jejichž názvech se vyskytuje písmeno „r“.
+ Přírodniny. Kaštany, žaludy a další plody budou děti rády skládat na hromádky a počítat, kolik jich už mají.
+ Obstarat bublifuk. Kolik bublin vyfoukne brácha na jeden nádech? A kolik ty?
+ Házení na cíl. Nechte děti posbírat šišky, kamínky nebo udělat sněhové koule a pak spočítat, kolik z hodů bylo úspěšných.
+ Křídy. Na hladký asfalt se krásně maluje. Při procházce nechte děti malovat na cestičku písmena nebo číslice.
+ Tablet. Někdy ho vezměte na milost. Je mnoho her, při nichž si dítě procvičuje zábavnou formou jednoduché matematické úkoly nebo doplňování písmenek do slov. Program i zatleská nebo zabučí.
+ Zkombinovat počty s pohybem. Při procházce v přírodě nechte děti závodit a přitom počítat, které udělá rychleji stanovený počet dřepů, skoků přes pařez, kolikrát oběhne strom atd.

Reklama

Tip navíc: Vyměňte si s dětmi role
„Nejvíc se osvědčil vlastní příklad. Když se zapojíte do hry, děti budou mnohem aktivnější a každá činnost je bude víc bavit. Můžete si také obstarat vlastní pracovní sešit, kam vám bude potomek zapisovat zadání úkolů, které pak oznámkuje. Musí vám přeci zkontrolovat, jak jste příklady vypočítali a napsali jednotlivá slova. I kontrolou jiného učiva se dítě učí. A uvidíte tu radost, když vám najde chybu a nadělí dvojku...,“ inspiruje rodiče Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.
 

Reklama

Komentáře

LInda (Čt, 20. 1. 2022 - 16:01)
Mám doma domškoláky, takže děkuji za supr tipy a též přidám jeden - při zeměpisu hodně využívám google earth - (earth.google.com) dá se tam procházet ulicemi a objevovat různé zajímavosti. Byli jsme již i na polární stanici na Antarktidě, v největším chrámovém městě na světě Angkor Vat v Kambodži na Mactchu Pitchu, v Amazonii a pod. Děti takto baví mnohem více poznávat svět než jen nudně z učebnic. Za jakékoliv další tipy budu vděčná.
Simon (Pá, 21. 1. 2022 - 10:01)
Tak to urcite budete nadsena ze hry https://www.geoguessr.com/. Pouziva googlearth - vzdy tam hrace hodi na nejake misato na planete nebo treba ve vybrane zemi a hrac hada, kde se octnul. Muze hrat sam nebo s jinymi lidmi z celeho sveta. Ukazkova hra je zadamo, ale vyplati se zaplatit si predplatne asi 50 kc na mesic - stoji to urcite za to.
Linda (Ne, 23. 1. 2022 - 10:01)
No tak to je naprostá bomba. Děkuji za tip. Moc nás to chytlo.
Linda (St, 11. 5. 2022 - 18:05)
je to opravdu supr. Ještě jsme na geoguessru objevili Seterru - https://www.geoguessr.com/seterra/cs - dcera se tam naučila na slepé mapě všechny země Evropy, jejich hlavní města, vlajky... Moc jí to baví. Ještě bychom potřebovaly něco zajímavého pro přírodopis, dějepis, matiku, češtinu... :D
Mirka (So, 5. 2. 2022 - 13:02)
Tento kvíz je též dobrý a děti bavil. Stránka nám to přeložila automaticky do češtiny. - https://quiz-questions.uk/nature-quiz/
Mirka (So, 5. 2. 2022 - 13:02)
A pak ještě tyto interaktivní kvízy - https://mocomi.com/nature-quiz/
Vlasta (Čt, 17. 2. 2022 - 16:02)
Docela dobrý pomocník pro učení s dětmi je též aplikace https://lens.google/ , kdy je mozno pomocí fotoaparátu prozkoumávat svět kolem sebe - brouky, rostliny, ale i třeba nějaké výrobky. Děti víc baví, když samy zjišťují co je co, než když jim to člověk říká.
Mirek (Čt, 19. 5. 2022 - 19:05)
Doporučuju kurzy Redmonster.cz
Linda (Po, 8. 8. 2022 - 15:08)
https://earth.nullschool.net/?fbclid=IwAR10eYTF999GP1HT9pjctpCEO2VjPbqjicM7jSWrK7AFyyfVS1M7KT2HflM#current/wind/surface/level/orthographic=-346.44,46.48,3895 ....zajimave prudení větrů ve světě
Jitka (St, 7. 9. 2022 - 21:09)
Děkuji za skvělé typy. Hlavně tu Seterru. Mám doma dva domškoláky a někdy nevím, jak je k učení motivovat. hodně čtme různé knížky a encyklopedie, ale lezou také dost do pěněz, takže online typy se určitě hodí. Až něco skvělého objevím, tak to sem též napíši.
Default User Image
máma (St, 25. 10. 2023 - 17:10)

scruble rozšiřují slovní zásobu, se staršími dětmi se dají hrát v angličtině

Default User Image
Babička (St, 25. 10. 2023 - 21:10)

Já hrávala celé dětství s dětma pexeso, nejen že si procvičovaly pamět, ale i se naučily hrady, kytky, zvířata...

Reklama