Reklama

Návod MŠMT k distančnímu vzdělávání školáků

Ministerstvo již v srpnu školám ve svém manuálu pro tento školní rok doporučilo, aby si pro případ nutnosti výuky na dálku kvůli epidemii covidu-19 stanovily jednotnou platformu a způsob komunikace a zjistily možnosti zapojení dětí. V září středu rozeslalo do škol návod k fungování distančního vzdělávání. Jaká jsou doporučení pro distanční výuku?

Ministerstvo školství doporučilo  učitelům, aby s žáky trénovali používání počítačů a prvků výuky na dálku i při běžném provozu škol. Měli by tak předcházet problému, kdy někteří v případě nutnosti přechodu na výuku na dálku nebudou umět s technikou zacházet. 

Pokud se kvůli výskytu nákazy ocitne v nařízené karanténě víc než polovina třídy, je výuka na dálku pro učitele i žáky povinná.

Ve čtyřiadvacetistránkovém návodu ministerstvo nyní školy informovalo o již dříve schválených předpisech a svých doporučeních k výuce na dálku. V době uzavřených škol na jaře se podle něj osvědčila zejména kombinace videokonferencí, komunikace pomocí e-mailů, plnění úkolů z učebnic a samostudia. Forma by měla být přizpůsobena dle věku dětí.

Předškoláci by neměli být na videokonferencích déle než půl hodiny jednou až dvakrát týdně. Mladším školákům stačí hodina denně, starším školákům tři hodiny za sebou. Podle školního rozvrhu by se neměli učit online ani středoškoláci, za vhodnější úřad považuje tematické bloky delší, než je vyučovací hodina.

Reklama

Distanční výuka může být podle něj přínosná i jako doplněk prezenční výuky. "Proto lze školám doporučit, aby se v rámci svých možností pokusily využívat prvky distančního vzdělávání s podporou digitálních technologií i během vzdělávání ve standardních podmínkách," uvedlo ministerstvo. "Cílem je, aby případný přechod na distanční výuku byl maximálně plynulý a aby distanční způsob vzdělávání fungoval," stojí v materiálu.

Ministerstvo také doporučilo, aby se v případě, kdy jsou v karanténě někteří žáci ze třídy, ale výuka pokračuje prezenčně, učilo co nejvíce venku. Podle úřadu to významně snižuje riziko nákazy a prospívá to zdraví, koncentraci a pohodě dětí.

Pokud zůstane ve třídě jen menší část žáků, kteří nebyli v rizikovém kontaktu s nemocí covid-19, mohou se podle návodu zařadit i do jiné třídy.

Výuka na dálku na základních školách by se měla zaměřit hlavně na češtinu, matematiku a cizí jazyky, na středních školách navíc na oborové předměty. Pokud by nebyla možná praktická výuka, měla by se posílit teorie nebo zajistit online firemní vzdělávání. Po ukončení distančního vzdělávání by se pak mělo dělat praktické výuky víc.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Alena (Út, 22. 2. 2022 - 19:02)
Když to tak zpětně hodnotím, tak už jsem opravdu ráda, že děti chodí zase do školy… Letos se chystá i naše třetí dítě do první třídy a tak mi zase začnou ty starosti. Chtěla bych pro prvňáčka koupit novou aktovku. Syn by potřeboval něco menšího, protože je drobnější. Nevíte, kde koupit aktovku pro prvňáka, která by se dala dobře přizpůsobit?
Dita (Čt, 24. 2. 2022 - 01:02)
Zkuste se podívat po školní aktovce, která má ergonomicky tvarovaná záda a bude mít nastavitelné části, díky kterým pak batoh pěkně dotáhnete. Také mám doma drobnější dceru a sehnala jsem pro ni dobrou lehkou aktovku do první třídy od české značky.
! (Čt, 24. 2. 2022 - 10:02)
Howgh. A pak jsem se probudil s rukou v nočníku.
Alena (Pá, 25. 2. 2022 - 01:02)
Od které značky? S tou váhou máte také pravdu, potřebovala bych sehnat aktovku, která nebude sama o sobě zbytečně těžká.
Dita (So, 26. 2. 2022 - 17:02)
Za sebe mohu doporučit značku baagl a jejich stránky baagl.cz , kde si určitě vyberete. V Praze mají případně i značkovou prodejnu, kde mají kompletní sortiment.
děda75 (Čt, 1. 10. 2020 - 14:10)
... a odjinud:
" .... ministerstvo zdravotnictví stanovilo nová pravidla ochrany zdraví a bezpečnosti, která zakazují Wi-Fi a chytré telefony pro dálkové studium. Příručka „Hygienické standardy a zvláštní požadavky na pomůcky, obsah a způsoby provozu v digitálním vzdělávacím prostředí v oblasti všeobecného vzdělávání“ toť na webových stránkách Ústavu dětské hygieny Ministerstva zdravotnictví, kde se uvádí: „Pokyny jsou založeny na výsledcích vědeckého výzkumu provedeného v posledních letech, a to i v rámci multicentrických studií k zajištění bezpečných digitálních vzdělávacích technologií pro zdraví dětí pod záštitou Ústavů lékařských věd .... " ------
" Nová pravidla pro digitální školství a počítačovou výuku doma zahrnují následující:
– Zákaz Wi-Fi a bezdrátového připojení k internetu pro základní školu.
– Zákaz chytrých telefonů pro účely vzdělávání.
– Doporučení používat pro domácí studium knihy, nikoli počítače.
– Doporučení neumísťovat základové stanice mobilních sítí (věží mobilních telefonů) na školních pozemcích. ------
" Přestože více než tucet zemí doporučuje, aby byla záření mobilních telefonů vystavených na dětech snížena, americká federální vláda jde opačným směrem, tlačí bezdrátové sítě do škol a podporuje Telecom v užívání škol s nedostatečnými prostředky jakožto testovací zařízení pro 5G ve třídě. Je na čase, aby Spojené státy chránily naše děti a vydávaly pro dálkové studium důrazná doporučení a pro vzdělávání poskytovaly kabelové (nikoli bezdrátové) vybavení,“ uvedla Theodora Scarato, výkonný ředitel společnosti Environmental Health Trust. " -----

A z celkového mého pohledu - další těžká degradace výchovy. Nejprve rodíče nemají čas na osobní komunikaci s dětmi a mládeží - tak jim strčí do ruky mobil, tablet, notebook, počítač, a mají pokoj ("čím chytřejší mobil, tím pak hloupější dítě"). Po rodičích to budou následovat i učitelé ("čím chytřejší ......."). Co z nich bude? Howgh.




Reklama