
Nejrůznějšími alergiemi na potravinářské produkty jsou především ohroženy děti, které se narodily pomocí císařského řezu. Naznačují to výsledky ročního výzkumu odborníků z mnichovské univerzity.
Testům podrobili celkem 865 kojenců, jejichž rodiče trpí některou z forem alergií. U 147 z nich, kteří přišli na svět pomocí skalpelu, zjistili, že je v prvním roce věku sužují častěji průjmy a počet těch, kteří negativně reagují na kravské mléko a jinou potravu, je u nich dvojnásobně vyšší než u ostatních novorozenců. Právě u nich také laboratorní analýzy prokázaly značné množství alergenů v krvi.
Na základě získaných poznatků se odborníci z kojeneckého oddělení mnichovské univerzitní kliniky domnívají, že císařský řez znemožňuje určitým druhům bakterií usídlit se v tlustém střevu novorozence.
"Jde o mikroorganizmy, které hrají klíčovou úlohu při vytváření imunitního systému. Při normálním porodu tyto bakterie přecházejí plynule do organizmu dítěte z matčiných střev a dělohy, během císařského řezu je však tento přirozený přenos bakterií přerušen a tím ohrožena schopnost novorozence vybudovat si obranné mechanizmy," shrnují vědci výsledky svého bádání v nejnovějším vydání odborného periodika Archives of Disease in Childhood.
Zdroj: ČTK
Komentáře (12)
- odpovědět
Lis 19, 2004- odpovědět
Lis 20, 2004- odpovědět
Lis 22, 2004- odpovědět
Črv 31, 2007- odpovědět
Říj 09, 2007- odpovědět
Črv 29, 2008- odpovědět
Črv 29, 2008- odpovědět
Srp 20, 2008- odpovědět
Dub 17, 2009- odpovědět
Zář 04, 2009- odpovědět
Říj 30, 2018- odpovědět
Říj 30, 2018Přidat komentář