Vláknina může kojence ohrozit cukrovkou

9.10.2003 00:00
Rodina a děti

Na obdobném výsledku svého bádání zabývajícího se výživou dětí v ranné fázi života se shodly dva výzkumné týmy na obou stranách Atlantiku. Několikaleté studie odborníků z Univerzity v Coloradu a Institutu pro výzkum diabetu v Mnichově potvrdily, že příliš časné nebo příliš pozdní krmení kojenců celulózou může vést k rozvoji cukrovky.

"Pokud kojenec dostane stravu bohatou na vlákninu nebo rýžové cereálie před čtvrtým měsícem věku, hrozí, že se u něj až pětkrát častěji rozvine autoimunní odpověď. Tato sebezničující reakce vlastního imunitního systému potom může poškodit Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní, které produkují inzulín. Pokud není ostrůvkovými buňkami produkován inzulín, rozvíjí se u dotyčného jedince diabetes mellitus, onemocnění známé jako cukrovka," tvrdí američtí i němečtí odborníci.

Vědci na základě výsledků výzkumu doporučují začít dávat dětem vlákninu mezi čtvrtým a šestým měsícem věku. Zjistili totiž, že k rozvoji cukrovky může vést stejně tak předčasné krmení vlákninou před čtvrtým měsícem, jako podávání vlákniny až po sedmém měsíci od narození.

Na to, jakým způsobem mohou vláknina a rýžové cereálie poškozovat buňky Langerhansových ostrůvků, existují různá vysvětlení. Nejpravděpodobnější tvrdí, že před čtvrtým měsícem věku není imunitní systém dítěte připraven na lepek a reaguje na něj jako na cizorodou látku. Reakce však poškozuje také výše zmíněné buňky ve slinivce. V druhém případě, kdy se dítěti cereálie dávají příliš pozdě, hovoří vědci o náhlém přesycení. Po sedmém měsíci věku má dítě velký apetit a lepkem se přesycuje, takže imunitní systém opět začne reagovat nepřiměřeně.

Zdroj: Plus

Související články

Výživa českých novorozeňat je většinou nesprávná

30.7.2002 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

ešhm...
 |  2.6.2006 12:47

Ano,moc vlakniny podle mne ohrozuje cukrovkou nejen kojence.A to ted mnozi...
Ja  |  3.6.2006 01:15

Mne zase doporucena davka vlakniny normalne ucpe streva.Vubec neverim,ze je...
Helca  |  4.6.2006 00:20

Ano souhlasím
jitka  |  16.5.2017 02:39

Jseš pozadu o 11 let.
!  |  16.5.2017 12:54

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *