U českých dětí stoupá riziko civilizačních nemocí

22.10.2015 00:01
Rodina a děti

Českým dětem kvůli nevhodné skladbě jídelníčku hrozí zvýšené riziko rozvoje vysokého tlaku v dospělosti, infarktu, mrtvice, řídnutí kostí a nemocí štítné žlázy. Vyplývá to ze série studií Společnosti pro výživu.

U každého desátého dítěte zjistily studie nadměrný příjem soli, cukru a nevhodnou skladbu tuků ve stravě. Studie se konaly v letech 2007 až 2014 a zahrnuly děti od půl roku do 15 let. Výsledky na svém webu zveřejnil Státní zdravotní ústav.

Podle studií byl u kojenců od šesti do 11 měsíců nadměrný příjem bílkovin, což zakládá na obezitu v dospělosti. U 26,8 procenta bylo málo jódu, což má zase vliv na vývoj mozku. Málo železa přijímalo 42,5 procenta kojenců, deset procent bylo podle laboratorních nálezů chudokrevných.

U batolat od 24 do 36 měsíců byl zvýšený příjem soli, u deseti procent nad 4,2 gramu denně. Méně vápníku přijímalo 36,1 procenta dětí, kvůli čemuž jim hrozí rozvoj osteoporózy, 23,2 procenta mělo nižší příjem jódu. Nízký příjem provitaminu D mělo 62 procent dětí, nízké hladiny vitaminu D v krvi 36 procent, což je spojeno s rizikem křivice, nižší svalovou silou, častými infekcemi a rozvojem civilizačních onemocnění.

Mezi předškoláky mělo deset procent energetický příjem nad 127,4 procenta doporučených hodnot. V jejich stravě převažovaly nezdravé tuky, vyšší byl příjem sacharidů. V průměru měly děti 6,4 gramu soli za den, každé desáté přes 9,2 gramu, norma pro dospělé je přitom pět gramů.

Školáci od sedmi do deseti let v průměru měli energetický příjem lehce vyšší, deset procent však o více než 30 procent. Více přijímali také sacharidů a kuchyňské soli. Té konzumovalo deset procent dětí přes 12,7 gramu za den, více než dvojnásobek normy pro dospělé. Deset procent dětí přijímalo málo jódu, kyseliny listové a vitamínu D.

Děti od 11 do 15 let měly celkový energetický příjem v průměru lehce nižší, deset procent pak naopak vyšší téměř o pětinu. Příjem tuku přitom odpovídal, ale složení tuků bylo špatné. Deset procent dětí mělo příjem sacharidů vyšší téměř o třetinu. Soli přijímaly děti v průměru 10,3 gramu za den, každé desáté více než 13,3 gramu, téměř trojnásobek normy pro dospělé. Málo měly děti vápníku, jódu, kyseliny listové a vitamínu D.

Pro “dobrou praxi“ doporučila odborná společnost u předškoláků a školáků snížit množství živočišných tuků a zvýšit množství rostlinných, omezit slazení a sladké nápoje a potraviny, vybírat potraviny s nižším obsahem soli a zařazovat do jídelníčku více mořských ryb a játra jako zdroj vitamínu D. U školních dětí od sedmi do deseti let navíc doporučila zařazovat častěji tmavě zelenou zeleninu a celozrnné pečivo a další zdroje kyseliny listové. U dětí od 11 do 15 let k tomu doporučila také nezapomínat na zdroje vápníku, což jsou mléčné výrobky či brokolice.

Zdroj: ČTK

Související články

64% dětí o prázdninách neprovozovalo žádný sport

11.9.2015 00:01

Dětské potraviny jsou mnohdy škodlivější než běžné potraviny

12.8.2015 00:01

Kojící matky zanedbávají svou stravu

31.7.2015 00:01

Jak naučit jíst děti zdravě

15.7.2015 00:01

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu talku v dospělosti

29.4.2015 00:01

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

Nápor sladkostí na konci roku je zdravotním rizikem zejména pro děti

19.12.2014 00:01

Zdraví dítěte v dospělosti mohou rodiče ovlivnit až z 80 %

30.9.2014 16:41

Maďarsko vyrazilo do boje proti obezitě dětí

12.9.2014 00:01

Co chybí čekým batolatům ve stravě

25.6.2014 00:01

Ministerstvo vydalo seznam potravin vhodných do školních bufetů

17.6.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Na startovní čáře stojí další generace závislých

26.3.2014 00:01

6 tipů, jak zajistit snadný přechod miminek na pevnou stravu

23.9.2013 00:01

Desatero proti dětské obezitě a nadváze

1.11.2012 00:01

Jak připravit zdravou a zábavnou svačinu do školy

21.9.2012 00:01

Zdravou školní svačinou proti dětské nadváze

6.9.2012 00:01

Zelenina ve výživě dětí

16.4.2012 00:01

Těhotenství a nebezpečné potraviny

6.3.2012 00:01

Udržování přiměřené váhy dítěte

31.8.2011 00:00

Jak zabránit dávení batolete

4.5.2011 00:00

Rady a doporučení k bezmasé stravě dětí

31.3.2011 00:00

Citrusy pro děti a maminky

10.3.2011 00:00

Vyrobte svým dětem zdravou baby stravu

16.7.2010 00:00

Internetový kurz Hravě žij zdravě

16.4.2010 00:00

Každodenní sladkosti dělají z dětí násilníky

21.10.2009 00:00

Touha po tučném jídle vzniká již v děloze

23.12.2008 00:00

Poruchy učení u dětí mohou souviset se stravou

30.10.2008 00:00

Nízkotučné potraviny nejsou pro děti vhodné

29.4.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Složení potravy z něho dělá neposedu

7.1.2008 00:00

Kojit? Ano, ale kvalitně!

18.10.2007 00:00

Zahraniční kuchyně a děti

29.6.2007 00:00

Recepty, když dítě stoná

16.11.2006 00:00

Děti mají nemoci dospělých

2.5.2006 00:00

Samostatnost dítěte při jídle

9.3.2006 00:00

Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

2.2.2005 00:00

Novorozenecké faldíky svědčí mozku

27.2.2004 00:00

Potřeba bílkovin v dětském věku

29.7.2003 00:00

Co nejíst během těhotenství

1.11.2002 00:00

Výživa českých novorozeňat je většinou nesprávná

30.7.2002 00:00

Vliv stravy na pomočování dítěte

13.2.2002 00:00

Vliv cukru na zdraví dětí

6.2.2002 00:00

Když je dítě příliš hodné, může trpět anémií

30.8.2001 00:00

Děti by měly být prvního půl roku plně kojeny

30.7.2001 00:00

Co všechno se děje v průběhu těhotenství a co je nutné respektovat ve vztahu k výživě?

2.2.2000 00:00

Strava během těhotenství

8.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *