Těhotenství a nebezpečné potraviny

6.3.2012 00:01
Rodina a děti

Určité potraviny obsahují látky, které mohou plod poškodit. Nejezte je tedy.

Měkké a plísňové sýry by těhotné ženy jíst neměly - obsahují totiž bakterie, které mohou způsobit listeriózu. Ta může být příčinou samovolného potratu nebo mrtvě narozeného dítěte.


Syrové a nedovařené maso může obsahovat parazitní prvoky způsobující toxoplazmózu. Tato infekce není nebezpečná, pokud se nepřenese na dítě. Dítěti však může způsobit řadu vážných problémů, včetně poškození očí a mozku. Dbejte na to, abyste maso vždy dovarili a poté, co práci se syrovým masem skončíte, si umyjte ruce i plochu, na které jste maso zpracovávali. Pokud máte kočku nebo psa, měli byste vědět, že tito parazité se vyskytují v jejich výkalech. Když pracujete na zahradě nebo měníte kočce stelivo, noste rukavice a ruce si umyjte po každém kontaktu se zvířetem.


Nemyté ovoce a zelenina Toxoplazmózou se lze nakazit i z nemytého ovoce a zeleniny. Důkladně je proto omyjte, abyste si mohla být jistá, že na nich nejsou zbytky hlíny.

Burské oříšky Stále více dětí má alergii na burské oříšky. Existují i názory, že děti získávají alergii na burské oříšky již v děloze. Máte- -li tedy sama nebo váš partner alergii na potraviny, sennou rýmu, ekzém nebo astma, načas se burským oříškům vyhněte.

Zdroj: Celý život ve formě, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Přidat komentář

 
* *