Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00
Rodina a děti

Těhotné ženy, které dávají přednost středomořské stravě, zřejmě chrání své děti před astmatem a dalšími alergiemi. Naopak zvýšená konzumace červeného masa může riziko těchto chorob zvýšit. K tomuto závěru dospěli vědci na Krétě, kteří zkoumali více než čtyři stovky matek a jejich dětí, a to od těhotenství až do šesti let věku dítěte.


Vědci zjistili, že astma a alergie se výrazně méně objevovaly u dětí, jejichž matky jedly v době těhotenství hodně zeleniny, ovoce, ořechů a ryb. Naopak v případech, že ženy jedly hodně červeného masa, tím se míní třikrát až čtyřikrát týdně, se toto riziko zvyšovalo.


Stejný tým vědců z Krétské univerzity se účinky středomořské stravy zabýval již dříve a dospěl k názoru, že děti, které ji jedí, mají nižší riziko vzniku astmatu a alergií. Nyní přišli na to, že ochranný účinek této stravy může začínat už v raném stadiu vývoje. Způsob stravování matky během těhotenství má podle nich větší dopad jako ochrana před astmatem a alergiemi než stravování samotných dětí.


Zvláštní ochrannou funkci má strava, při níž se konzumuje zelenina více než osmkrát týdně, ryby více než třikrát týdně a luštěniny nejméně jednou týdně, tvrdí krétští vědci.


Středomořská strava je totiž dobře vyvážená a je v ní hodně potravin, které obsahují užitečné vitaminy a minerály. Tato strava je také bohatá na antioxidanty, které pomáhají udržovat tkáně, tedy i ty v plicích, zdravé. O rybách je známo, že mastné kyseliny v nich obsažené pomáhají omezovat případné záněty.

Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Dobrý den přeji.Žena je těhotná a dostala chřipku.Potřebuju vědět...
mário  |  27.1.2008 00:33

Dobry den, at vase zena zavola svemu gynekologovi nebo primo do porodnice pro...
dhn  |  29.1.2008 13:30

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *