Strava bohatá na ryby údajně podporuje růst plodu

21.5.2004 00:00
Rodina a děti

Budoucí matky, které v pozdní fázi těhotenství do svého jídelníčku zařazují ryby, snižují pravděpodobnost, že porodí příliš malé dítě. Tvrdí to podle zpravodajského serveru BBC News vědci z univerzity v britském Bristolu. Nízká porodní hmotnost přitom má souvislost se zvýšeným rizikem zdravotních problémů včetně srdečních chorob a cukrovky.

"Velmi malý vzrůst v době narození má spojitost se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku a jiných problémů v pozdním nebo středním věku," uvedl vedoucí vědeckého týmu Imogen Rogers.

Ženy uvedly množství zkonzumovaných ryb, které spořádaly během 32 týdnů těhotenství, a na základě těchto údajů vědci vypočítali příjem omega-3 mastných kyselin z ryb, které zřejmě prospívají zdraví.

V průměru ženy denně snědly ekvivalent třetiny malé konzervy tuňáků, což odpovídá příjmu 0,15 gramu omea-3 mastných kyselin. Strava bohatá na ryby pravděpodobně podporovala rychlost růstu plodu během těhotenství, aniž prodlužovala délku těhotenství. Čím více ryb totiž těhotné matky spořádaly, tím nižší u nich byl výskyt nedostatečného růstu plodu.

I když tato spojitost nebyla tak zřejmá jako u jiných faktorů, například kouření, byla přesto značná. Nedostatečný růst plodu se běžně objevuje u jednoho z deseti těhotenství, ale u žen, které nejedí ryby vůbec, se tento podíl pohybuje kolem 13 procent, tedy zhruba u jedné z osmi.

"Tato práce dodává další poznatek, že ryby jsou důležitou součástí stravy člověka a podporuje doporučení těhotným ženám, aby alespoň dvakrát týdně do svého jídelníčku zařadily ryby," zdůrazňuje Rogers.

Britský vědec se domnívá, že omega-3 mastné kyseliny mohou růst plodu podporovat oslabováním přilnavosti krve a posilováním jejího průtoku placentou. Tím se současně zvyšuje množství výživy, které dítě získává od matky.

Vědci zdůrazňují, že dřívější pokusy s produkty na bázi rybího tuku prokázaly prodloužení těhotenství, ale nikoli povzbuzení růstu plodu - tedy opačné výsledky než při novém výzkumu. I rybí tuk přitom obsahuje vyšší množství omega-3 mastných kyselin.

Experti ale zároveň těhotné ženy a potenciální matky nabádají, aby se vyhýbaly masu ze žraloka či mečouna, neboť tito mořští živočichové obsahují poměrně velké množství rtuti. S mírou by měly jíst i tuňáky.

Výzkum založený na pozorování téměř 12.000 žen publikoval odborný časopis Journal of Epidemiology and Commutnity Health.

Zdroj: ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Aha! Tak příště už vím, čemu se mám vyhnout! Ještěže jsem v...
Kateřina  |  23.5.2004 19:16

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *