Recepty, když dítě stoná

16.11.2006 00:00
Rodina a děti

Pokud je dítě nemocné, mělo by dostávat lehce stravitelnou stravu.

Zeleninový vývar
Mrkev, petržel, brokolici a brambory v celku uvaříme do měkka se špetičkou soli. Přecedíme a podáváme teplé se starším rohlíkem, zavařenou krupicí nebo vařenou rýží.

Kroupový čaj ? odvar
Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v Papinově hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.

Rýžový krém
Vypranou kulatou rýži uvaříme do měkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti ? mají -li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.

Ovocné želé
Rozvaříme angrešt nebo jostu a černý rybíz, přecedíme a lehce přisladíme. Přidáme namočenou želatinu podle návodu a necháme v misce nebo tvořítku vystydnout. Podáváme při teplotě a horečce.

Dušené těstoviny s jablky
Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při dietě odlehčovací.

Dušená mrkev s rýží a vločkami
Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.

Pudink rýžový nebo kukuřičný
Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný při zažívacích potížích.

Bramborová kaše s jablky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme je vařící vodou (asi 1 cm nad brambory), mírně přisolíme a po chvíli přidáme kousky loupaného jablka. Dovaříme společně, scedíme a za tepla rozmačkáme nebo rozmixujeme podle věku dítěte. Podáváme vlažnou, jen kolik dítě přijme. Raději za chvíli nabídneme další dávku.

Šťáva z krájené cibule
Cibuli nakrájíme jemně, prosypeme hroznovým cukrem, po 12 hodinách přecedíme a po lžíci podáváme 5x denně při nachlazení, zejména při kašli.

Zeleninové džusy
Čerstvou mrkev a brambor nastrouháme, nakrájíme petrželovou nať a vše vymačkáme. Šťávu ředíme horkou vodou 1 : 1 a podáváme po lžičkách.

Zdroj: Zdravá výživa malých dětí, nakladatelství Portál

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

určitě to zkusím
anmaria  |  16.11.2006 08:06

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *