Karotka v těhotenství

14.5.2003 00:00
Rodina a děti

Karotka je ideální zeleninou v době těhotenství. Nejen že se dá mnohostranně a chutně připravovat, zásobuje ale také nastávající matku a její dítě důležitými vitamíny, zvláště karotenem, předstupněm vitaminu A. Vitamin A by měl být v těhotenství přijímán velmi opatrně, protože ve vysokých dávkách může poškozovat plod. Proto se varuje před spotřebou potravin bohatých na vitamin A, jako jsou na příklad játra. U karotenu nemůže naproti tomu dojít k žádnému předávkování, neboť tělo má biologický ochranný a bezpečnostní systém.

Zatímco vitamin A se při vysokém příjmu ukládá a může působit toxicky, při vysokých dávkách karotenu se přeměňuje na vitamin A pouze tolik karotenu, kolik tělo právě potřebuje.

Pro těhotnou ženu má ale karotka význam také pro povzbuzení činnosti střev. V důsledku změněných hormonálních poměrů dochází během těhotenství často k lenosti střev a zácpě. V mnohých případech je obtížné střeva vyprázdnit, obzvláště ke konci těhotenství, protože pracují automaticky pomaleji. Stolice zůstává ve střevech déle, silněji se zahušťuje a nakonec je k vyprázdnění střev nutný větší tlak. Proto se těhotným ženám často předepisují mírná projímadla, která stolici zvláčňují a vyprazdňování ulehčují.

Karotka působí úplně stejně. Díky vysokému obsahu balastních látek je přirozenou a zdravou pomocí při trávení. Uvolňuje stolici, udržuje ji měkkou a klouzavou. Kromě toho obsah střev aktivuje tlakem na střevní stěnu pohyb střev (peristaltiku), což má automaticky za následek rychlý pohyb střevního obsahu směrem vpřed. Líná střeva v těhotenství nemusí tedy existovat - stejně tak jako projímadla. Výživou může sama těhotná žena udělat mnoho, aby zvládla hormonálně podmíněný sklon k zácpě.

Zdroj: Sonja Carlsson - Karotka - Léčivá síla z kořene, nakladatelství Pragma

Přidat komentář

 
* *