Jak naučit jíst děti zdravě

15.7.2015 00:01
Rodina a děti

Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je květák. Chutně upravené sezónní ovoce a zelenina, dokonce i bez cukru a soli, a kreativní jídelníček přesvědčí i ty nejzatvrzelejší školáky, aby jedli zdravěji. K takovým závěrům dospěli autoři studie Harvard Medical School při Harvardově univerzitě realizované na 14 základních školách s 2600 dětmi po dobu jedenácti let. Píše o tom italský deník La Repubblica.

Žáci byli rozděleni do dvou skupin. První skupině byly podávány pokrmy připravované šéfkuchaři z celozrnné mouky, čerstvé zeleniny a ovoce a s bylinkami místo soli a cukru. Druhá skupina se stravovala stejně jako dříve. Vědci vážili množství potravin, které děti nesnědly. Po třech měsících nebyly zaznamenány významné rozdíly, ale po sedmi měsících se situace změnila. Děti, jimž byla podávána zdravá jídla připravená profesionálními kuchaři, jedly nakonec všechno.


    Při těchto pokusech se rovněž dbalo na způsob, jakým byla jídla dětem podávána: tácy s ovocem byly umístěny ve výši jejich očí, předkrmy ze zeleniny se podávaly před hlavním jídlem, kdy děti mají největší hlad.


    “Trvalo sice nějaký čas, než se návyky dětí změnily, ale nakonec se to podařilo,“ vysvětluje jedna z autorek studie Juliana Cohenová. “Snaha zlepšit kvalitu pokrmů ve školních jídelnách nabídkou zdravých, avšak chutných jídel musí být prioritou, protože to je jediný způsob, jak u dětí zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny,“ dodává.


    To je obzvláště aktuální dnes, kdy ekonomická krize v Itálii nejen snížila spotřebu potravin, ale rovněž hluboce změnila zvyky Italů, kteří se vzdávají základních složek středomořské stravy: olivového oleje a vína, lokální zeleniny a ovoce. Letos však tato spotřeba poněkud vzrostla poté, co loni klesla na minimální úroveň z doby před 33 lety. Spotřebu sleduje organizace italských zemědělců Coldiretti.


    Nejvýrazněji - o 25 procent - klesla spotřeba olivového oleje. Loni Italové spotřebovali 9,2 kilogramu olivového oleje na osobu za rok, kdežto ve Španělsku to bylo 10,4 kilogramu a v Řecku 16,3 kilogramu. Spotřeba vína se snížila o 19 procent. Velmi znepokojivá je situace s čerstvým ovocem a zeleninou, kdy spotřeba na osobu klesla na 130 kilogramů za rok. To je sotva 360 gramů denně, zatímco Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje 400 gramů.


    Především je však v Itálii jen 18 procent populace starší tří let, která jí alespoň čtyři porce ovoce a zeleniny denně. Poklesla rovněž spotřeba těstovin, přestože Italové zůstávají zdaleka jejich největšími jedlíky s 26 kilogramy na osobu za rok. To je třikrát více než sní průměrný Američan, Řek nebo Francouz, pětkrát více než Němec nebo Španěl a šestnáctkrát více než Japonec. Nikdy však nebyla v Itálii tak nízká spotřeba chleba, která loni poklesla na historické minimum, asi 90 gramů denně, což zhruba odpovídá dvěma plátků veky.


    Chléb, těstoviny, ryby, ovoce, zelenina, panenský olivový olej a tradiční popíjení vína mezi jídlem jsou elixírem dlouhého života. Italové až dosud patřili k těm národům ve světě, které se dožívají nejvyššího průměrného věku: u mužů to je 79,8 roku a u žen 84,8 roku.


    Situace se však může v budoucnosti zhoršit z důvodu změny způsobu stravování, zejména u mladé generace. Již dnes je téměř jedna třetina dětí obézních nebo má nadváhu. Na vině jsou špatné stravovací návyky: osm procent dětí nesnídá a 31 procent snídá nedostatečně, 41 procent pije pravidelně slazené a sycené nápoje. Navíc 25 procent rodičů přiznává, že jejich děti nejedí pravidelně ovoce a zeleninu.

Zdroj: ČTK

Související články

Nadměrné solení u dětí může vést k vysokému krevnímu talku v dospělosti

29.4.2015 00:01

Potraviny nevhodné pro malé děti

9.4.2015 00:01

Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9.1.2015 00:01

Nápor sladkostí na konci roku je zdravotním rizikem zejména pro děti

19.12.2014 00:01

Zdraví dítěte v dospělosti mohou rodiče ovlivnit až z 80 %

30.9.2014 16:41

Maďarsko vyrazilo do boje proti obezitě dětí

12.9.2014 00:01

Ministerstvo vydalo seznam potravin vhodných do školních bufetů

17.6.2014 00:01

5 potravin, které nejsou pro děti prospěšné

12.6.2014 00:01

Na startovní čáře stojí další generace závislých

26.3.2014 00:01

Školní jídelny musí podle vyhlášky vařit nezdravě

23.1.2014 00:01

Desatero proti dětské obezitě a nadváze

1.11.2012 00:01

Jak připravit zdravou a zábavnou svačinu do školy

21.9.2012 00:01

Zdravou školní svačinou proti dětské nadváze

6.9.2012 00:01

Zelenina ve výživě dětí

16.4.2012 00:01

Udržování přiměřené váhy dítěte

31.8.2011 00:00

Rady a doporučení k bezmasé stravě dětí

31.3.2011 00:00

Citrusy pro děti a maminky

10.3.2011 00:00

Vyrobte svým dětem zdravou baby stravu

16.7.2010 00:00

Internetový kurz Hravě žij zdravě

16.4.2010 00:00

Biopotraviny míří do škol a školek

20.1.2010 00:00

Poruchy učení u dětí mohou souviset se stravou

30.10.2008 00:00

Patří španělská strava ke světovému bohatství?

24.6.2008 00:00

Sacharidy v dětské výživě aneb Zdravé mlsání

13.3.2008 00:00

Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu

25.1.2008 00:00

Zahraniční kuchyně a děti

29.6.2007 00:00

Přídatkový cukr je pro děti nebezpečný

2.2.2005 00:00

Středomořská strava chrání srdce

27.11.2003 00:00

Středomořská strava - balzám na srdce

12.11.2003 00:00

Potřeba bílkovin v dětském věku

29.7.2003 00:00

Vliv cukru na zdraví dětí

6.2.2002 00:00

Přidat komentář

 
* *