Hyperaktivita dětí může být vyvolána konzervačními látkami

5.12.2006 00:00
Rodina a děti

Jedna studie univerzity v Southamptonu potvrdila domněnku, že složení potravy může vyvolat hyperaktivitu. Britští vědci podávali 277 dětem barvené potraviny a nápoje konzervované kyselinou benzoovou. Hyperaktivita se pokaždé zvýšila; bylo jedno, zda byla před tím diagnostikována nebo ne. Vědci vyhodnocují tuto skutečnost proto, že potravinové přísady samy o sobě jsou rizikovým faktorem pro hyperaktivitu.

Vylučte tedy z jídelního lístku všechny potraviny s vysokým obsahem barviv a konzervačních látek (údaje musejí být na obalech). Zvláště nebezpečné jsou kyselina benzoová, kysličník siřičitý, kyselina propionová a nitráty jako tartracin (E102) a canthaxantin (El6l). Barvicí přírodní látky, jako je černý bez, mrkev nebo červená řepa se nepočítají mezi barviva, ale jsou to barvicí potraviny.

Vitamin C, riboflavin a beta-karoten můžeme použít jako jednostupňový konzervační a barvicí prostředek.

Zdroj: Jorg Zittlau - Jak se léčit vhodnou stravou, nakladatelství Computer press

Související články

LMD - lehká mozková dysfunkce

18.2.2006 19:52

Metabolická terapie při onemocnění nervové soustavy

17.2.2006 00:00

Psychika a zdraví orgánů

2.6.2004 00:00

Hyperaktivní dítě

25.10.2002 00:00

Potravinářské přísady

31.5.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Tak proč proboha se neustále takové chemické látky přidávají do...
Kotulová  |  5.12.2006 18:25

Jo je to smutné, doba a byznis si to žádá. Vše aby bylo levné na...
Saša  |  5.12.2006 23:09

To, ze jsou konzervanty pridavany do jidla si zada nase hekticka doma -...
Simona  |  12.12.2006 12:21

Přiznání bývalého ředitele velké farmaceutické společnosti John...
Doporučuji knihy Johna Virapena - pravda o lécích  |  28.12.2014 20:08

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *