Celiakii neboli nesnášenlivosti lepku lze předcházet již v 1.roce dítěte

24.3.2015 00:01
Rodina a děti

Odhaduje se, že v Česku žije přibližně 85 - 90 % osob trpících celiakií, u kterých tato nemoc nebyla doposud diagnostikována. Této autoimuntní nemoci lze předcházet zavedením stravy obsahující lepek do jídelníčku kojenců ideálně v období mezi ukončeným 4. měsícem a 6. měsícem.

Na tento fakt upozorňuje osvětový projekt „Bezlepkoví“ diagnostických laboratoří AeskuLab.  Přecitlivělost na lepek patří mezi nevyléčitelné choroby. Přísným dodržováním bezlepkové diety lze však zabránit rozvoji onemocnění.


Dříve doporučované oddalování zavedení potravin obsahujících lepek do stravy nejmenších dětí již odborníci nedoporučují. „Pevnou stravu je třeba zařadit do jídelníčku  dítěte ve věku mezi  ukončeným 4. měsícem až 6. měsícem, u kojence, vystaveného v tomto období potenciálně alergenním složkám potravy, existuje větší pravděpodobnost, že vůči nim nebude intolerantní,“ říká RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Hradci Králové a dodává: „Tento přístup rodičů malých dětí by mohl vést k plošnému snížení rizika rozvoje chorob zprostředkovaných poruchami imunitního systému.“


Nejnovější postup zavádění lepku kojencům byl otištěn v časopisu Česko-slovenská pediatrie, který vydává Česká lékařská společnost J. E. Purkyně. Toto doporučení Pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat z dubna 2014 vychází z postoje Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN).
Postup zavádění lepku pro plně kojené děti je dle doporučení Pracovní skupiny takový, že v 26. týdnu života (6. měsíc života) dostane kojenec počáteční množství lepku, což prakticky představují 2 lžičky pšeničné mouky do zeleninového příkrmu nebo 2 piškoty do ovocného příkrmu (6 g lepku), s postupným zavedením plné cereální porce do výživy. Tato doporučení zohledňují i prevenci alergie na bilkoviny pšenice (prolaminů) a diabetu 1. typu, u kterého se zřejmě lepek uplatňuje. Přičemž platí, že přidání obilovin do pravidelných příkrmů kojenců by mělo následovat po prvních pozitivních zkušenostech dítěte se zeleninou a libovým masem. Pokud dítě potravu bez problémů a vedlejších reakcí přijme, lze již zařadit výrobky obsahující lepek.


Za pozdní započetí podávání lepku se považuje ukončený 7. měsíc věku dítěte. Naopak za příliš brzké podání lepku se považuje období před ukončeným 4. měsícem života kojence.


Celiakie představuje celoživotní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku obsaženého v zásobních bílkovinách pšenice, ječmene, žita nebo ovsa. Typickým příznakem je zánětlivé postižení sliznice tenkého střeva. U 5 - 10 % pacientů se zároveň vyskytují další imunopatologické nemoci, např.  cukrovka I. typu, onemocnění štítné žlázy nebo dermatitida. Nesnášenlivost lepku se může týkat bez rozdílu dětí i dospělých ze všech koutů světa. „Podle statistik nemoc postihuje 1 % evropské populace. V České republice trpí tímto autoimunitním onemocněním přibližně 50 tisíc obyvatel,“ doplňuje MUDr. Markéta Trnková, ředitelka laboratoří BIOLAB Praha.


Projekt „BEZLEPKOVÍ“ společnosti AeskuLab vznikl v roce 2013. Jeho cílem je seznámit širokou veřejnost s problematikou lepkové intolerance a upozornit na stále stoupající počet diagnóz celiakie. Více informací naleznete zde. Projekt lze sledovat i na Facebooku.

Související články

Důvody, proč vaše autoimunitní onemocnění přetrvává

4.3.2015 00:01

Co dělat, když máte intoleranci na laktózu a nemůžete kravské mléko

9.2.2015 00:01

Potravinová alergie: nadýmání, křeče, zácpa, vyrážky...

16.12.2014 00:01

Jak předejít nedostatku živin u dítěte s celiakií

8.4.2014 00:01

10 příznaků intolerance na lepek

21.1.2014 00:01

Bezlepkové vánoční cukroví

17.12.2013 00:01

Proč některé ženy nemohou zhubnout

5.12.2013 00:01

Celiakie - alergie na lepek

30.10.2013 00:01

Jak se z pšenice stal původce nemocí

19.6.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Chia semínka

30.5.2013 00:01

VZP výrazně zvýšila příspěvky na bezlepkovou dietu

16.5.2013 00:01

Quinoa - jeden z nejvíce zdravých zdrojů kompletních bílkovin

17.7.2012 00:01

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové placičky

7.12.2011 00:01

Když střeva postihne zánět

13.5.2011 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Pohanková snídaně

22.2.2011 00:00

Celiakie a doporučené potravinové doplňky

10.11.2010 00:00

Jak zahušťovat jídla bez lepku

11.3.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Jáhly s jablky

22.1.2010 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici - Rýže na kari

30.12.2009 00:00

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici – Pohanka se zeleninou

18.12.2009 00:00

Zánět kůže neboli dermatitida - přírodní terapie

4.4.2008 00:00

Celiakie dospělých - klinické projevy a přidružená onemocnění

18.4.2007 00:00

Dieta s vyloučením lepku

20.10.2006 00:00

Civilizace přináší více alergií a poruch imunity

6.10.2006 00:00

Globus nově nabízí i sortiment bezlepkových výrobků

24.4.2006 00:00

Negativní dopad bezlepkové diety na občana České republiky

7.4.2006 00:00

Autismus jako metabolická porucha a léčba dietou bez lepku a mléka

2.3.2006 00:00

Škrob v obilovinách neprospívá zdraví

18.10.2005 00:00

Pšenice imunitě nesvědčí

28.9.2005 00:00

Setkání celiaků

2.6.2004 00:00

Poruchy vstřebávání živin

24.6.2003 00:00

Může být příčinou potratů nesnášenlivost obilí?

17.10.2002 00:00

Příčiny nadýmání

6.6.2002 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

diskuze k bezlepkove diskuzi
aleš mašín  |  24.3.2015 01:16

Dobrý pokus na získání dobrovolných pokusných králíčků.
Jarry  |  25.3.2015 19:22

blbost
mili  |  1.4.2015 15:10

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *